5e0767d3102aa9.07352162_enesef.ljevakovic.000 (1).jpg

Po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u srijedu 19. augusta, sa akšam-namazom nastupa Nova 1442. hidžretska godina. Prvi dan Nove hidžretske godine je u četvrtak 20. augusta 2020. godine, odnosno, 1. muharrema 1442. hidžretske godine.

 

U novogodišnjoj poruci u ime Muftijstva sarajevskog prof. dr. Enef ef. Ljevaković, muftija sarajevski, je poručio:

 

“Draga braćo i sestre;

 

Nalazimo se na početku Nove 1442. hidžretske godine. U ovim se danima posebno sjećamo života posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s. i njegove hidžre. Hidžra je bila vrhunac žrtvovanja Poslanika i njegovih ashaba, koji su bili prisiljeni radi svoje vjere napustiti domovinu. Bila je to prekretnica u Poslanikovoj, a.s, misiji i prijelomni trenutak u historiji islama.

 

Hidžra je prilika za pojedinačna ali i kolektivna popravljanja. 

 

U ovom našem vremenu, žrtvovanje za vrijednosti vjere od nas ne traži da se iselimo iz svojih domova. Naprotiv. Danas se žrtvovanje iskazuje i dokazuje svojim ostankom u domovini, jačanjem veza sa domovinom i džematom. 

 

Jedna od poruka hidžre je i da znamo da uspjeh ključnih projekata čitave zajednice u konačnici počiva na žrtvi najizraslijih pojedinaca. Hazreti Alija, r.a. je, u noći Poslanikove a.s. hidžre, bio spreman žrtvovati vlastiti život da bi spasio Vjerovjesnika a.s. Ne treba čekati da svi budu spremni na žrtvu, da svi urade ono što trebaju da bismo mi uradili ono što je na nama. Vjernici prednjače u dobru, oni su drugima uzor i za svoje dobro djelo ne očekuju ni od koga nagradu osim od Uzvišenog Gospodara.

 

Budimo istinski nosioci univerzalnih vrijednosti. Budimo poput mekanskih muhadžira koji donose čistu vjeru ali i medinskih ensarija koji otvaraju svoja srca, svoje ruke i domove.

 

U ime Muftijstva sarajevskog čestitam vam Novu 1442. hidžretsku godinu uz dovu našem Stvoritelju da vrijeme koje je pred nama bude u znaku našeg pojedinačnog popravljanja ali i kolektivne snage i zrelosti.”