abdulgafar-velic.jpg

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić govorio je za Hayat televiziju o značenju hidžre i uputio je novogodišnju poruku. Razgovor koji je emitovan večeras prije akšam-namaza je jedna je od aktivnosti kojom Medžlis Islamske zajednice Sarajevo obilježava Novu 1442. hidžretsku godinu.

Na početku razgovora istaknut je historijski aspekt hidžre, poruke koje ona nosi i koje nas i danas inspiriraju. Božiji poslanik i prvi muslimani dobijaju slobodu u Medini i implementiraju u potpunosti poruke islama i Kur’ana. Islam je potpuna i savršena vjera zahvaljujući hidžri i slobodi koja mu je to omogućila.

On je dalje istaknuo da je poslanik u Medini pomirio zaraćene strane i uspostavio temelje pravednog društva. Također, Božiji poslanik je napravio dogovor s medinskim kršćanima i jevrejima, te na osnovu svega toga napisao i Medinsku povelju, koja je jedan od najstarijih i najvažnijih dokumenata o ljudskim pravima.

Pošto hidžra simbolizira i prelazak iz jednog stanja u drugo, u tom pogledu poruke hidžre su i napuštanje stanja ljutnje, nemira, neprijateljstva i sl. te prelazak u stanje mira, opraštanja, popravljanja, lijepe riječi – kazao je Abdulgafar-ef. Velić

Kada je u pitanju obilježavanje hidžretske nove godine u BiH, glavni imam je kazao da postoje brojne poruke koje se mogu vezati za hidžru:

“Izdvojit ću jednu za nas posebno važnu, a to je da se u Kur’anu zemlja pominje na 461 mjestu. U tom pogledu, vjernici se pozivaju na čuvanje zemlje, a što je bez sumnje veliki emanet i odgovornost koju moramo nositi i čuvati na ispravan način. Od nas se traži da čuvamo zemlju koju nam je Bog povjerio u emanet.

U mektebu smo učili da je majka našeg pejgambera Muhammeda a.s., hazreti Amina, poslala svoga sina u ranom djetinstvu na selo. Bio je to običaj da djeca izlaze na selo, kako bi učila čisti jezik i kako bi bolje upoznala svoj narod, običaje, svoju domovinu. Taj običaj smo i mi u Bosni njegovali, istakao je dr. Velić. Stoga ga čuvajmo, učimo djecu svom vatanu, svojoj zemlji i jeziku. Izgrađujmo kod njih stalnu čežnju za domovinom. Neka to bude naš najveći emanet njima. Pokažimo svojoj djeci sve te naše kapije, ukrase i vrijednosti. Ovdje je naša sigurnost, smiraj i spas, prema kojem trebamo hidžru činiti – kazao je dr. Velić.

Obilježavanje Nove godine nastavljeno je aktivnostima Mreže mladih na Žutoj tabiji i vatrometom koji je realiziran u saradnji sa Gradskom upravom Grada Sarajeva.