Prema planu aktivnosti Muftijstva sarajevskog u utorak 13. decembra održan je radni seminar imama s područja Muftiluka sarajevskog pod nazivom  Imam u javnom prostoru. Ovaj redovni seminar se poklapa s mjesecom rebiu-l-evvelom i danom u kojem je rođen Muhammed a.s. a u kojem vjernici na poseban način uspostavljaju vezu s posljednjim Allahovim poslanikom, obilježavajući ga posebnim druženjima na kojima kazuju siru ili život Muhammeda a.s., recitujući kaside, učeći mevlude, te se na taj način vraćaju svom izvoru i tradiciji.

14 12 2016 seminar imami

Stoga, ovaj mjesec bio je povod da se na seminaru imama govori o prirodi imamskog djelovanja, o misiji imama, o odgovornosti tog posla, o vezi onoga što imami rade s Muhammedom a.s. i njegovim sunnetom.

Seminar je otvorio sarajevski muftija prof. dr. Enes ef. Ljevaković svojim izlaganjem, pozivajući imame na ozbiljnost i krajnju odgovornost u svom poslu, koji je u ovom vremenu izuzetno zahtjevan i težak. Poslije se imamima obratio prof. dr. Enes Karić govoreći o važnost kazivanja lijepih riječi, čuvajući se teških govora i opterećivanja vjernika. Profesor Karić je govorio o važnosti govora o vjeri ali istovremeno i razumijevanju vremena i prostora.

U drugom dijelu seminara obratili su se glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo na temu Imam u džematu i mr. Meho šljivo, rukovodilac odjela za hatabet u Rijasetu Islamske zajednice na temu Hutba – koncpet i kontekstualizacija.

Dr. Ferid ef. Dautović i mr. Meho ef. Šljivo su s pozicije imama govorili o određenim iskustvima i ista podijelili s imamima.

Moderator ovog seminara bio je dr. Abdulgafar Velić, pomoćnik muftije sarajevskog za vjerske poslove i obrazovanje.