ilijas-1-1160x870.jpg

Povodom desete godišnjice otvaranja džamije u džematu Novi Ilijaš, u petak 10. jula 2020. godine, džematski odbor džemata Novi Ilijaš organizirao je svečani program s ciljem da se džematlije podsjete na vrijednost i značaj džemata i onih koji su gradili džamije, te da očuvaju sjećanje na općenito vakuf kao i vakife džamije!

U uvodnom obraćanju džematski imam, mr. Ejub-ef. Velić izrazio je dobrodošlicu svim prisutnim, a posebno gostima koji su svojim prisustvom iskazali poštovanje prema džematu kao i prema vakifima džamije. Među gostima su bili:

-Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, dr. Abdulgafaru ef. Velić,

-Predsjednik Izvršnog odbora, Jusuf Zahiragić,

-Pomoćnik glavnog imama, Elvedin ef. Klisura,

-Načelnik Općine Ilijaš u prethodnom mandatu, gospodin Nusret Mašić,

Imam džemata mr. Ejub ef. Velić podsjetio je prisutni džemat na kur’anski i hadiski govor o džamiji, rekavši da kada se u Kur’anu i hadisima Poslanika, a.s., govori o džamijama, onda su u prvom planu tog narativa oni koji grade džamije kao i oni koji održavaju džamije, a nakon čega slijedi isticanje vrijednosti i značaja drugih aktivnosti u džamiji.

Nakon uvodnih riječi imama džemata mr. Ejub ef. Velića, Šerif-ef. Ćatić, dosadašnji imam džemata uručio je i obrazložio zahvalnice značajnim vakifima za izgradnju džamije među kojima su: dr.Muhamed Ardat, Bilal Azem, Hasan Ćemalović, Hazim Arnaut, Hošić Fuad, Sedik Dervišević, Servet Ameti, Fikret Matoruga, Ibrahim Memišević, Alija hanuma Osmanović, Lojo Šefik, Namir Ganić, Muamer Fazlić ”Fazum Gradnja”, Mirsad Prohić ”Miprogradanja”, ”IGM” Visoko!

Zahvalnice saradnicima dodijelio je predsjednik Džematskog odbora, Izet Karišik i to:

Ismetu Fazliću, predsjedniku Građevinskog odbora za izgradnju džamije, Nusretu Mašiću, prethodnom načelniku općine Ilijaš i Akifu Fazliću, aktuelnom načelniku općine Ilijaš!

U društvo hair-sahibija, donatora, vakifa džemata Novi Ilijaš upisali su se novi vakifi i to: 

dr. Muhammed Alsamhan iz Dubaija, Abdulmohsen (Muhamed) Almutairi te porodica Harmina Suljića. Zahvalnice je uručio predsjednik Medžlisa gospodin Jusuf Zahiragić.

Allah, dž.š., nagrađuje one koji grade džamije, one koji se brinu o džamijama!  Po aktima Islamske zajednice oni koji su zaduženi da grade džamije i da se o džamijama brinu su određeni terminom građevinski odbor i džematski odbor! Stoga posebo je iskazana zahvalnost dosadašnjim nosiocima funkcija Džamatskog odobra. Zahvalnice članovima Džematskog odbora dodijelio je glavni imam, dr. Abdulgafar ef. Velić, i to: prvom predsjeniku Građevnskog odbora,  Zijadu Avdukiću, prvom predsjedniku Džematskog odbora, muteveliji Hašimu Čuturi, blagajniku Safetu Derviševiću, mujezinu h. Ahmedu Rifaiju, prvom imamu džemata h. Šerif-ef.Ćatiću!

Glavni imam se zahvalio svim vakifima, sa dovom Uzvišenom da im ukabuli njihov vakuf. Posebno je istakao i zasluge prvog imama džemata Šerif ef. Ćatića i njegovih napora da sa džematlijama izgradi džamiju ali i džemat, te da generacije polaznika mektebske nastave koje je on odgojio će sigurno biti zalog da vakuf kao trajno dobro na prostoru ovog džemata i naših džemata širom Medžlisa bude naša stalna praksa.

Ovaj jubilej je prilika da nakon što je završena izgradnja džamije, koja se u vakufskom pravu definiše kao čisto islamski vakuf (srf vakuf), sada džemat usmjeri na  izgradnju mustegallat vakufa – vakufa iz kojeg će se finansirati džamija, vjerske, obrazovne i kulturne aktivnosti. S tim ciljem, grupa entuzijasta pokrenula je ideju za gradnju poslovno-edukativnog objekta u sklopu džamijskog kompleksa za šta je ovom prilikom i uručena građevinska dozvola!

Nakon svečanosti pristupilo se obavljanju džume namaza. Hatib je bio glavni imam Medžlisa dr. Abdulgafar ef. Velić, koji je prisutne podsjetio da nam je obaveza da čuvamo džemat i džematska dostignuća te da ih dalje njegujemo i unapređujemo, da uvezujemo ljude u džematski saff, jer ćemo na takav način pokazati snagu i djelovati ispravno. Posebno je naglasio da nam je obaveza briga o našoj zemlji, o Domovini kao našoj zajedničkoj kući. Postoje stvari o kojima se Uzvišeni brine i o čemu nas je obavijestio kroz Knjigu, ali mi moramo uraditi ono što je do nas te time iskazati odgovornost i brigu prema onome što je do nas da uradimo na najbolji način.

ilijas-6.jpgILIJAS-4.jpgilijas-2.jpgilijas-5.jpg