sastanak3.jpg

U studentskom centru Islamske zajednice 26. maja tekuće godine održan je sastanak koordinatorica za brak i porodicu, te koordinatora za društvenu brigu Muftijstva sarajevskog.

 

Sastanku su prisustvovali prof. dr. Enes ef. Ljevaković, muftija sarajevski; dr. Ahmed ef. Purdić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijastva sarajevskog, dr. Safija Malkić, šefica Odjela za brak i porodicu pri Rijasetu Islamske zajednice, te mr. Sabrija Mehmedović, koordinatorica za brak i porodicu i koordinatorica za društvenu brigu Muftijstva sarajevskog.

sastanak2.jpg

Tokom ovog susreta koordinatori/ce iz svih medžlisa su imali priliku da predstave svoje aktivnosti na terenu, te da govore o izazovima sa kojima se suočavaju. 

 

Djelovanje žena u Islamskoj zajednici je mnogo duže od 6 godina, od formalnog formiranja Odjela za brak i porodicu koji je sistemski uključio žene u rad džemata, medžlisa, muftijstava i rijaseta. Kroz ovaj odjel žene imaju priliku organizirano da se obrazuju, druže i korisno provode svoje vrijeme, te tako doprinesu kvaliteti života jedne porodice, ali i cijeloga društva. Fokus je stavljen na vjersko obrazovanje, duhovnost, komunikaciju sa supružnikom, odgoj djece, kao i znanja i vještine iz različitih oblasti. Koordinatorice su pored aktivnosti u educiranju žena učestvovale u humanitarnim akcijama zajedno sa ženama. Posjetile su brojne porodice šehida i starijih džematlijki, pomagale jetime i djecu iz socijalno ugroženih porodica. Uspostavljale kontakte i saradnju sa lokalnim institucijama.

sastanak 5.jpg

U programu radija Bir predstavile su brojne aktivnosti, kao i teme od značaja za porodicu. Koordinatorice okupljaju žene u učenju Kur'ana, sufare, vjerskim predavanjima, mevludima, mukabelama, iftarima, učestvuju na seminarima, ali su obučene i za vođenje radionica, koje su puno efektnije u radu sa odraslima od klasičnog frontalnog rada. Uspostavljaju sestrinske veze sa povratničkim džematima, organiziraju različite programe posvećene ženi. Obilježavaju različite datume i gošće su različitih medija. I uvijek su  spremne biti podrška ženama, ali i svojim kolegama.

 

Koordinatori/ce za društvenu brigu su također pokazali visok stepen odgovornosti u Islamskoj zajednici, ali i u našem društvu. Prepoznati su kao neko ko je mehlem na rani našem narodu. Bili su uvijek uz one koji su u potrebi, iako je ponekad izgledalo da je nemoguće pomoći. Obilaze ljude u potrebi, pomažu da porodice što lakše prevaziđu situacije koje ih zadese. Učestvuju u renoviranju kuća u pojedinim medžlisima.

 

Ono što je najvažnije da aktivnosti u medžlisima budu koordinirane i da u njima učestvuju svi-koordinatori/ce oba odjela, mladići i djevojke Mreže mladih, kao i džematski imami. 

sastanak (1).jpg