U Gazi Husrev-begovoj biblioteci danas se održava Treće takmičenje polaznika Škole hifza Muftjstva sarajevskog.

Više od 40 učesnika takmičit će se u pet kategorija: “Hifz Amme džuza od 1. do 6. razreda”, “Hifz Amme džuza od 6. do 9. razreda”, “Hifz dva džuza”, “Hifz tri džuza” i “Hifz pet džuzeva”.

Uvodne riječi, neposredno prije takmičenja, prisutnima je uputio muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus, koji je naglasio važnost uloge muhaffiza, ali i samog značaja održavanja ovog skupa.

– Muhamed, a.s., je u susretu sa Džibril eminom vidio drugu dimenziju. Kao Božiji Poslanik je od moći Riječi koju je dobio i sam bio začuđen i iznenađen. Od tog trenutka, od susreta tako moćne Riječi koja se spustila iz svijeta gajba u naš svijet kojeg živimo, životi milijarde ljudi su promijenjeni. Kur'an je polahko mijenjao, najprije Muhamedove najbliže sljedbenike, a kasnije je mijenjao i ummet. Zato Kur'an može izmijeniti naše živote – kazao je muftija Grabus.

Muftija prof. dr. Nedžad Grabus: Na ovom takmičenju svi su pobjednici

Također je naglasio da je važno naučiti nešto napamet, jer bereket Kur'ana će one koji to urade učiniti blagoslovljenim.

Današnjim takmičarima je poručio “da su svi pobjednici”.

Naša stara ulema je govorila “Nauči to napamet, a kasnije će ti se samo kazati”. Kada učimo prve stranice, prve sure napamet, možda ne razumijemo, ali bereket Božije riječi Kur'ana polahko čini nas i naš život blagoslovljenim i omogućava nam da na takav način mijenjamo sebe i svoju okolinu. Ovo jeste takmičenje, ali nije takmičenje u klasičnom smislu. Poslije ovog takmičenja pobjednici su sretni, a oni koji nisu dobili prvo mjesto, nikad nisu ljuti. U sportu ima puno ljubomore, u učenju Kur'ana ne treba biti. Ovdje su svi pobjednici. Sama činjenica da ste došli ovdje, volite Kur'an, učite Kur'an znači da su i roditelji i djeca ovdje pobjednici – kazao je muftija Grabus.

Komisiju današnjeg takmičenja čine hafiz Mensud Đulović, hafiz Omer Zulić i hafiz Abdulkadir Kadrić.

Pobjednici će biti proglašeni u poslijepodnevnim satima.

(Preporod.info)