dssd.jpg

Rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog dr. Abdulgafar Velić posjetio je, u subotu 21.12.2019. godine, mekteb Čaršijske džamije u Kaknju.

Ova posjeta dio je redovnih aktivnosti predstavnika Muftijstva sarajevskog u kojima se stiče uvid u rad i organizaciju mekteba na području Muftijstva.

Dr. Velić je sa učenicima sedmog razreda mektebske nastave podijelio par zanimljivih trenutaka u kojima je sa polaznicima razgovarao o mektebu i mektebskom gradivu ali i školi i iskustvima iz škole. Djeci je posebno bilo interesantan podatak koji su čuli od dr. Velića da je muslimanski doprinos matematici ali i drugim naučnim oblastima nemjerljiv.

Pred podne namaz, tačnije u terminu od 11:30 do 12:00 dr. Velić održao je predavanje u Čaršijskoj džamiji u okviru Zimske škole islama koja se u ovom džematu održava već nekoliko sezona.

Dr. Velić je govorio o bosanskoj tradiciji islama za koju je ustvrdio da je posebna u okviru cjelokupnog islamskog svijeta. Kao primjer naveo je džamiju koja se samo u Bosni i Hercegovini imenuje ženskim rodom dok u ostatku muslimanskog svijeta je u muškom rodu. Isto tako, svi glavni dijelovi džamije su, osim mihraba, ženskog roda; minbera, musandera, kjursijja…

„Džamije je kao majka koja nas prihvata kao svoju djecu. Sa minbere nas ruži i savjetuje, ali se nikad ne možemo naljutiti na nju. Iz mihraba se puno ne drže govori. Tu se izdaju naredbe, tu se uči Kur'an.“ rekao je dr. Velić.

Posebno je apostrofirao mjesto koje je zauzimao Muhammed, s.a.v.s., i koje i dan danas zauzima kod bosanskohercegovačkih muslimana koji ga u svojim književnim izričajima ali i u svakodnevnoj komunikaciji upoređuju sa beharom. Beharom, kao simbolom cvijeta koji ima prelijep izgled, miris ali i koji donosi plodove. Ti plodovi su milost Allahova koju je Uzvišeni poslao u liku posljednjeg Allahovog poslanika, Muhammeda, s.a.v.s.

Bilo je ovo drugo predavanje u okviru Zimske škole islama u džematu Čaršijske džamije koje će ove sezone trajati sve do ramazana.

gfgrrerer.jpg

gfhjjk.jpg

fsfsdglk.jpg