1-800x600.jpg

En-Nahl (Pčele) je sura koja je, po konsenzusu učenjaka, sura blagodati – jer ona nabraja ni’mete Stvoritelja prema stvorenjima. Ako bi neko od nas pokušao da zapiše Allahove blagodati prema njemu, a zatim proučio suru Nahl, vidio bi da ih je ova sura obuhvatila svojim ajetima: „Ako vi budete brojili Allahove blagodati, nećete ih nabrojiti – Allah, uistinu, prašta i samilostan je.“ (En-Nahl, 18.)

En-Nahl sura obuhvata i pominje sve blagodati, od najobičnijih stvari pa sve do najvažnijih koje se ogledaju u vjeri i Objavi. Posebno je zanimljivo, zašto je ova sura nazvana En-Nahl (Pčele), ako govori o blagodatima? Allah, dž.š., kaže: „Gospodar tvoj je pčelu nadahnuo: “Pravi sebi kuće u brdima i u dubovima i u onome što naprave ljudi, zatim, hrani se svakovrsnim plodovima, pa onda idi stazama Gospodara svoga, poslušno!” “Iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je, uistinu, dokaz za ljude koji razmišljaju.“ (En-Nahl, 68-69.)

Pčela i način proizvodnje meda je samo po sebi velika Allahova blagodat i jedan od dokaza Njegovog postojanja i savršene mudrosti. Citirani ajeti započinju s riječima: „Gospodar tvoj je pčelu nadahnuo…“, što ukazuje na božansko nadahnuće pčele, njenu pokornost Allahu i izvršenje naredbe s kojom je obavezana. Stoga, pčela je idelan primjer kako koristiti Allahove blagodati, kako biti pokoran i izvršavati naređeno. Zbog te poslušnosti, Allah, dž.š., je dao da iz njene utrobe poteče ljekovit i koristan med.

Vrijedi se podsjetiti prelijepih riječi Muhammeda, a.s.,: „Primjer vjernika je kao primjer pčele! Jede ono što je čisto (dobro, halal), proizvodi ono što je čisto, i stane (na grančicu) pa niti je slomi niti je uništi.“ (Bejheki) Ulema povezuje pčelu i dobrog vjernika, tj. svaki vjernik bi trebao biti kao pčela. Pčela ne slijeće na strvinu niti na bilo kakav izmet, prenoseći njegove prljave tragove i neugodne mirise. Isto tako, vjernik ne odlazi na mjesta grijeha, harama, tame, niti govori ono što je ružno, niti prenosi tuđe riječi ili potvore. Zatim, kako pčela, tako i vjernik, ne gleda da li još neko radi ili ne radi, već vjernik uvijek radi i u svakom momentu je na usluzi svojoj zajednici.

Ljepota kur’anskog izraza leži i u tome što se termin ‘šifa’ – lijek’ u Kur’anu koristi samo dva puta: jednom se odnoseći na med, spomenut u suri Nahl, a drugi put na Kur’an. Kur’an je lijek za dušu, a med za tijelo. Muhammed, a.s., je u tom smislu kazao: „Oporučujem vam dva lijeka: med i Kur’an.“

Sve prethodno navedeno opredijelilo je predvodnike džemata Šanac i vlasnike Porodičnog pčelarstva “KAZIĆ” iz Hadžića da u mektebu ovog džemata upriliče aktivnost pod nazivom “Medni doručak”. S obzirom, na pomenutu vezu Kur’ana i meda, i ova svečanost je otvorena učenjem odlomka iz Kur’ana Časnog, nakon čega je dobrodošlicu prisutnim mekteblijama, njihovim roditeljima i gostima iskazao imam, hatib i muallim džemata Šanac Edin-ef. Spahić. Edin-ef. je ovom prilikom pojasnio ovu zajedničku inicijativu džemata Šanac i pčelarstva “Kazić”, uputivši i nekoliko osnovnih savjeta vezanih za ishranu i adabe jela te pojasnivši posebnost pčele, koja donosi samo dobro.      

Centralni dio ovog ugodnog druženja sa mektebskim polaznicima bilo je edukativno predavanje i zanimljive prezentacije koje je predstavio g. Mirza Kazić, koji zajedno sa svojim ocem g. Enesom Kazićem ima pravo malo carstvo pčela pod nazivom Porodično pčelarstvo “Kazić”. Mirza je predstavio porodičnu tradiciju bavljenja pčelarstvom, koja datira još od davne 1975. godine, kada je njegov dedo rahmetli Ćamil pčelario i širio pčelinja društva, kojih je danas preko 250 i koje su ovisno o godišnjim dobima smještene na području Hadžića, Mostara, Bjelašnice, Odžaka i Buturović polja. Mirza je mekteblijama kroz zanimljive prezentacije govorio o članovima pčelinje zajednice koju čine: pčele radilice, matica i trutovi te o razmnožavanju i embrionalnom razvoju pčela, životnom ciklusu pčelinje zajednice, košnicama i osnovnom pčelarskom priboru i alatima. Naravno, najveće zanimanje mekteblija izavali su brojni pčelinji proizvodi koje su mogli probati i okusiti, počevši od različitih vrsta meda, preko matične mliječi i propolisa pa sve do medenih kolača i medenih bonbona.

Ovom zanimljivom času prisustvovao je i pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo mr. Malik-ef. Šljivo, koji je govorio o pčeli u Kur’anu, ali i medu kao najčistijoj hrani, lišenoj nekorisnih i štetnih elemenata, poručivši kako bi se u duhovnom smislu, med mogao smatrati simbolom za najljepše moralne vrline čovjeka.

-Svaki trenutak života pčele je plodonosan individualno i kolektivno. Njen med koristi i njeno društvo (pčelinje) i drugo društvo (ljudsko). Pčelinje društvo u mnogome može biti uzor ljudskom društvu. I usljed nepovoljnih uvjeta u prirodi, zajednica je organizirana i svako zna šta mu je činiti. Međusobna solidarnost pčela je velika, a solidarnost je snaga koja pomaže održavanju svake zajednice. Budimo poput pčele koja bira i uzima najbolje i najkvalitetnije plodove, ali isto tako daje najbolje, najkvalitetnije i najkorisnije. Takvi bi trebali biti iskreni, dobri i najkorisniji članovi društva, da od njih dolazi samo dobro i korisno – poruka je pomoćnika glavnog imama mr. Šljive.

Poruku je uputio i g. Enes Kazić, koji je upozorio mekteblije da kao oprašivači, pčele imaju vrlo značajnu ulogu u očuvanju živog svijeta, pa samim tim i čovjeka.

-Život i prirodno bogatstvo, zavise od insekata, pa tako i od pčela. Korist koju imamo od pčela zbog oprašivanja bilja mnogo je veća od one neposredne, proizvodnje meda i drugih pčelinjih proizvoda. Razlozi tome su izuzetni ekološki uslovi koji omogućuju život i opstanak brojnom i medonosnom bilju, koje pčelinje zajednice koriste – riječi su iskusnog pčelara g. Kazića koji je pozvao mekteblije da čuvaju svoju okolinu i vode računa o ekologiji.

Gostima i mekteblijama, na kraju se zahvalio mutevelija džemata Šanac h. Nurko Čaušević, uručivši prigodne poklone i zahvalnicu predstavnicima Porodičnog pčelarstva “Kazić”. Mutevelija Čaušević je prisutnima prenio i svoja prva saznanja o pčelarstvu, koja je stjecao od iskusnih pčelara, te čestitih i vrijednih ljudi kao što su hafiz Salem-ef. Aletić, Enes i Mirza Kazić i Džemo Krupalija, kojima kao svojim učiteljima u pčelarstvu duguje iskrenu zahvalnost.

Ova inovativna i jedinstvena aktivnost u okviru mektebske nastave naišla je na izuzetan prijem, kako kod onih najmlađih, vrijednih mekteblija, tako i kod njihovih roditelja i džematlija džemata Šanac, koji su se rado pridružili ovom mednom doručku uz razne vrste meda i proizvoda od meda vrijednih domaćina iz Hadžića, Porodičnog pčelarstva “Kazić”, čemu svjedoče i njihove brojne medalje i nagrade sa sajmova i događaja na području Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske za med i liniju proizvoda od meda najbolje kvalitete.

3-scaled.jpg

6-scaled.jpg

9-scaled.jpg

13-scaled.jpg

18-scaled.jpg17-scaled.jpg

23-scaled.jpg