Okupljanjem na Šehidskoj dovi iskazujemo poštovanje šehidima i zahvalnost na njihovoj žrtvi za odbranu vjere i domovine Bosne i Hercegovine – izjavio je za Agenciju MINA glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Olovo Esad-ef. Pepić, povodom Šehidske dove u Solunu, koja se tradicionalno održava 20. augusta.

Na području olovskog medžlisa postoji 21 tradicionalno dovište, a učenje dova počinje krajem maja, od dove na Kurban-kamenu iznad Glavična na kojem je, prema predajama, sultan Mehmed II Fatih zaklao svoj kurban, pa do dova na Jasiku, Carevoj Ćupriji, Martinovićima, Čuništima i na Memagića Stijeni.

Posljednja bude proučena Šehidska dova u haremu džamije u Solunu, gdje je ukopano 150 šehida olovskog ratišta. Prvi je ukopan 20. augusta 1992. godine.

– Cijena življenja i svjedočenja Kelimei-šehadeta nije nimalo lahka, ali je časna na oba svijeta.

Šehidsko mezarje u Solunu je naš podsjetnik na blisku prošlost, orijentir u očuvanju vrijednosti odbrane, utješnik u smiraju uma i duše – kazao je efendija Pepić.

Dodao je da olovska dovišta svjedoče da se na tim prostorima konstantno vodila borba za očuvanje islama i opstanak muslimana. 

– Danas na našim dovištima njegujemo svoju tradiciju, na kojoj dokazujemo svoju vjeru u Jednog Boga, molimo Ga za oprost naših grijeha i spas naše vjere i domovine. Dakako, i s molbom Uzvišenom Allahu da nam podari berićet u godini, ljubav u porodici, druženje i pomaganje u društvu, sigurnost u domovini i nadu za bolje sutra. Dovišta su nam dar za čuvanje vjere islama, vrednovanje svoje tradicije, bez koje nema razvoja svijesti o postojanju i čuvanju domovine – kazao je on.

Efendija Pepić je istaknuo da su “za olovskog čovjeka dovišta posebna“.

– Olovska brda kriju tajnu o sebi i svojoj prošlosti i na simbolički način sakrivaju duhovni rudnik autentičnih i originalnih zavičajnih vjerskih običaja i navika stanovnika ovog kraja. Pripreme su tokom cijele godine, te dan dove na dovištu predstavlja krunu u godini – kazao je Esad-ef. Pepić.

Na dovištu u Solunu okupi se veliki broj vjernika, koji svojim dolaskom iskazuju pijetet poginulim braniocima domovine, poštovanje njihovih porodica i sjećanje na borbu za očuvanje domovine.

Program tradicionalne Šehidske dove počinje u nedjelju 20. augusta u 12.00 sati.

(MINA)