Povodom 12. rebiu-l-evvela, u Sultan Fatihovoj (Carevoj) džamiji u Sarajevu pripremljen je prigodan program.

14 12 2016 mevlud careva

Tim su povodom u ispunjenoj Carevoj džamiji sarajevski imami proučili mevlud. Kraće predavanje nakon mevluda održao je glavni imam Medžlisa Islamske zjednice Sarajevo dr. Ferid Dautović, dok se na kraju ovog programa obratio sarajevski muftija dr. Enes Ljevaković. U svom govoru muftija Ljevaković istakao je značaj i važnost lijepog kazivanja o Muhammedu a.s., koje može imati različite forme. Jedna od tih formi jesu i kaside koje se pišu i recitiraju iz ljubavi prema poslaniku Muhammedu a.s.

Brojne su blagodati koje Allah dž.š. daruje ljudima poput čistog vjerovanja i sl. Jedna od tih blagodati jeste slanje poslanika Muhammeda a.s., istakao je muftija Ljevaković. Na kraju, muftija je naglasio važnost okretanja Muhammedu a.s. i uzimanju Poslanika a.s. za uzora.

U svom životu Muhammed a.s. je prolazio kroz brojna iskušenja, teškoće pa i protjerivanja. U svim tim situacijama dostojanstveno se postavljao i na lijep način na sve neugodnosti uzvraćao. Stoga, vjernici u svom životu i svim poteškoćama trebaju imati na umu život posljednjeg Allahovog poslanika, kojem se trebaju okretati kao životnom uzoru i inspiraciji, zaključio je muftija.