kalinovik

Pomoćnik muftije sarajevskog za vjerske poslove i obrazovanje dr. Abdulgafar Velić prisustvovao je 26. godišnjici obilježavanja zločina nad nedužnim Bošnjacima s područja Općine Kalinovik.

Obilježavanje je počelo polaganjem cvijeća na prijevoju Rogoj, a zatim ispred Osnovne škole Kalinovik, koja je tokom rata bila pretvorena u logor kroz koji je prošlo više od 1000 žena, djece i muškaraca. U logoru je ubijeno 14 muškaraca, a više od 30 žena je silovano, ponižavano, mučeno i maltretirano.

Ispred osnovne škole u Kalinoviku, u kojoj je bio logor, prisutni su položili cvijeće i odali počast. Tom prilikom prisutnima su se obratili Samir Vranović, predsjednik Udruženja Istina – Kalinovik ‘92, zatim Ramiz Salkić, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS, Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, te dr. Abdulgafar Velić, pomoćnik muftije sarajevskog za vjerska pitanja i obrazovanje.

Nakon toga odata je počast i položeno cvijeće u zloglasnom logoru iz kojeg je odvedeno i ubijeno 87 muškaraca kao i kod štale Tuzlaka u selu Ratine, gdje je strijeljano 25 muškaraca, a potom spaljeno. Posljednja lokacija koja je posjećena su tuneli Miljevina, gdje je ubijeno 37 muškaraca koji su zatrpani kamenjem s okolnih brda iznad rijeke Bistrice.

Od ukupno 122 ubijena Bošnjaka u Kalinoviku, do sada je pronađeno i identificirano 79 osoba, a još se traga za 43 osobe bošnjačke nacionalnosti.

Kalinovik obiljezavanjeKalinovik obiljezavanje2kalngodobiljeze