celik

U subotu 23. juna 2018. godine u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu proučena je hafiska dova hfz. Samiru ef. Avdiću, imamu sarajevskog džemata Faletići.

Svečanost je održana poslije podne-namaza uz prisustvo velikog broja vjernika, poznanika, prijatelja i rodbine novog sarajevskog hafiza. Nakon učenja odlomka iz Časnog Kur’ana od strane imama Gazi Husrev-begove džamije mr. hfz. Saliha ef. Halilovića, prisutnima je dobrodošlicu iskazao glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hfz. Kenan ef. Musić, koji je nakon čestitki novom hafizu govorio o našem odnosu prema Časnom Kur’anu i postupanju po kur’anskim principima.

Čestitke hafizu Avdiću, njegovim roditeljima i porodici uputio je i izaslanik muftije sarajevskog i glavni imam MIZ Kakanj mr. Sulejman ef. Čeliković, koji je u vrlo nadahnutom kazivanju govorio o počastima koje pripadaju hafizima Kur’ana, kao i o Časnom Kur’anu kao “Allahovom užetu” kojeg se svi trebamo držati.

U nastavku programa učenjem odlomaka iz Časnog Kur'ana, veliki broj prisutnih hafiza su podsjetili vjernike na ljepotu Allahove riječi te na kur'anske pouke i poruke. Hfz. Samir ef. Avdić je proučio posljednje odlomke iz Časnog Kur'ana, nakon čega je hafisku dovu proučio glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hfz. Kenan ef. Musić.

Najsvečaniji trenutak na ovoj svečanosti je bio onaj u kojem je predsjednik Rijasetove komisije za hifz i izaslanik reisu-l-uleme na  svečanosti, hadži hafiz Ismet ef. Spahić, uz čestitke i tekbire novom bh. hafizu uručio  diploma. Svečanost je okončana dodjelom poklona novom hafizu te svečanim ručkom u Gazi Husrev-begovoj medresi.

Hafiz Samir Avdić je rođen 31.10.1980. godine u Sarajevu. Nakon završene osnovne škole upisuje Gazi  Husrev-begovu medresu koju završava 1999. godine. Na Filozofskom fakultetu završava diplomski studij, odsjek za historiju, a na Fakultetu islamskih nauka dodiplomski studij, smjer za imame. Imam, hatib i muallim je u džematu Faletići, MIZ Sarajevo.

Pred hfz. Seminom ef. Grabusom je završio preslušavanje cijelog Kurana, čijom potvrdom je izašao pred Komisiju za hifz Rijaseta islamske zajednice u sastavu: hfz Ismet Spahić, predsjednik, te hfz. Mensur Malkić i hfz. Haso Popara, članovi.

Hifz je polagao u periodu od 25. aprila do 9. maja 2018. godine. Oženjen je i ima jednog sina.

dobra 7dodjela begova