okrugli sto 3 ddssdqw

U organizaciji Disciplina za zdravlje djeteta i Disciplina za nauku i nastavu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu održan je Okrugli sto „Bioetičke implikacije u kliničkom liječenju i zdravstvenoj njezi vitalno ugroženog djeteta“. Moderatori su bili doktori Feriha Ćatibušić, Duško Anić i Amer Ovčina. Učesnici su bili dr.Edo Hasanbegović, direktor discipline za zdravlje djeteta, dr.Verica Mišanović, šefica odjela Pedijatrijske njege, Olivera Sadiković sa UKC Tuzla, Dženana Kuluglija iz KJU Porodično savjetovalište, Mirjana Ćorić časna sestra, Orhan Jašić profesor Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva i Sabrija Mehmedović, koordinatorica Odjela za brak, porodicu i socijalna pitanja Muftijstva sarajevskog.

Okrugi sto su pratili i roditelji bolesne djece i iznijeli svoja iskustva tokom liječenja.

Bolesna djeca sa teškim dijagnozama i bez nade da budu izliječena zaslužuju dostojanstveno provođenje posljednjih dana, a ponekad i godina svoga života. Sve to otežava funkcionisanje porodice i potrebno je da se društvo aktivno uključi u olakšavanje ovakvih situacija.

Vjerske zajednice mogu dati svoj doprinos i u ovom segmentu. Sabrija Mehmedović je govorila o bolesti kao iskušenju za roditelje, navodeći primjere iz života Božijeg Poslanika a.s. Imami i muallime na terenu su često u prilici da budu među prvima koji pružaju utjehu roditeljima dok je dijete bolesno, ali i kada nažalost izgubi bitku za život i kada preseli. Važno je tada biti podrška porodici i bez puno riječi iskazati istinsku empatiju i suosjećanje. Odjel za brak i porodicu na svim nivoima može roditeljima ponuditi priliku za druženje i podršku.

okrugli sto dsdfsdokrugli sto2 dsdasdxokrugli sto1 dedqdfd