U nedjelju, 30. juna 2024. godine svečanim otvorenjem u školskom amfiteatru medrese „Osman-ef. Redžović“ u Visokom počela je jedanaesta “Mala Medresa”.

Ove godine 70 polaznika iz džemata sa prostora Sjeverne Amerike imat će priliku da u ljetnoj školi kroz klasične časove, radionice, izlete, predavanja i nastavu u prirodi saznaju što više o svojoj domovini, vjeri, historiji, jeziku, kulturi i običajima.

Svečanom otvorenju ovogodišnje “Male Medrese” prisustvovali su i muftija za Sjevernu Ameriku dr. Sabahudin-ef. Ćeman i muftija sarajevski dr. Nedžad-ef. Grabus. Muftija Ćeman ovom prilikom je istakao da je ovo jedan od najboljih projekata koje je Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA) pokrenula i da se kvalitet programa svake godine unapređuje. Direktor medrese Dženan Rezaković je istakao da se kvalitet program i polaznika oslikava i u tome da je ove godine bilo 130 prijava, i da su upiti i pitanja pristizali iz zemalja od Evrope do Australije, ali da je Medresa partnerski vezala program samo sa IZBSA. Muftija Grabus je prije proglašenja “Male Medrese” otvorenom rekao da polaznici dolaze iz najrazvijenije u najljepšu zemlju na svijetu i da ih program uči pripadnosti i traženju najboljeg što mogu dobiti u Sjevernoj Americi i u Bosni i Hercegovini.

Zahvalnice za pokretanje i dugogodišnji doprinos realizaciji projekta “Mala Medresa” su dodijeljene Dženanu Handžiću, prijašnjem direktoru medrese, te Aliji Džekiću, koordinatoru programa iz Sjeverne Amerike, koji su se nakon desetogodišnjeg rada na projektu povukli i predali rad novim snagama,

Ovaj edukativni program namijenjen je bošnjačkoj djeci, uzrasta od 14 do 18 godina iz sjeverno-američke dijaspore. Iako je većina djece tu prvi put ima i onih koji su već učestvovali u ovom programu ranijih godina i za njih je osmišljen poseban, napredniji nivo priprema i učenja.

Tokom programa učesnici „Male Medrese“ će u narednom periodu posjetiti i Srebrenicu, Bratunac, Visoko, Sarajevo, Zenicu i neka druga mjesta širom Bosne i Hercegovine, a novina ove godine je da će polaznici otići u dvodnevnu posjetu našim islamskim centrima u Ljubljani, Zagrebu i Sisku.

Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike u saradnji sa Medresom „Osman-ef. Redžović“ i pod pokroviteljstvom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) od 2013. godine organizuje “Malu Medresu” i raduje se uspjehu ovog programa kao i uspjehu svakog od polaznika “Male Medrese”.