U povodu Dana vakifa Muftijstvo sarajevsko, Medžlis IZ Sarajevo i Vakufska direkcija planiraju svečano otvoriti novoizgrađenu džamiju „Abdullah Tarmum “ u Gornjim Kovačićima.

Svečanost će se održati u petak 17. 02. 2023. godine sa početkom u 11. sati. U skladu sa našom tradicijom i običajima u četvrtak 16. 02. 2023. god. poslije jacije namaza proučit će se Mevlud-i-šerif. Ovom prilikom će se predati hatma dova pred duše naših vakifa.

Sredstva za izgradnju džamije obezbijedili su Vakufska direkcija i Medžlis IZ Sarajevo putem vakifa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Vakufska sredstva realizirana su putem vakufskog Fonda za izgradnju novih, rekonstrukciju i adaptaciju vakufskih i vjerskih objekata.

U okviru novosagrađene džamije nalaze se i mektebske prostorije. Prostorija za obavljanje namaza nalazi se u prizemlju objekta a mekteb je u suterenskoj etaži.
Centralni molitveni prostor prizemlja je pravougaonog oblika dimenzije 6,50 x 7,80 m.
Ovakva prostorna koncepcija koja sadrži sve elementa tradicionalnog omogućava vizuelnu naglašenost sva tri važna mjesta u sadržaju molitvenog prostora.

Na spratu džamije je mahfil na koji se dolazi stepeništem. Korištenje mahfila je dvojako.
Njegova osnovna funkcija je za namaz, a moguća je i organizacija dodatne mektebske nastave. Mektebske prostorije su u suterenu objekta sa dvije učionice, čajnom kuhinjom i mokrim čvorom.