Udruženje “Medica” Zenica u saradnji sa Medžlisom islamske zajednice Vareš, a u povodu sedmice ženske solidarnosti i mira, organizovali su dijalog na temu nasilje nad ženama, podrška ženama, preživjelim ratno silovanje i seksualno nasilje kao i ženama preživjelim nasilje u postratnom periodu.

Ukazano je na snagu i poštovanje preživjelih, ali i na dalje prisutnu stigmatizaciju.

Direktorica “Medice” Zenica, Dr.sci. Sabiha Husić, naglasila je važnost prepoznavanja snage zajedničkog djelovanja u prevenciji stigmatizacije i adekvatnije brige za žene.

Izuzetan doprinos ovom dijalogu su dali izaslanik muftije sarajevskog dr. Samed Omerdić, Esad ef. Pepić glavni imam Medžlisa islamske zajednice Olovo, Zdravko Marošević, načelnik Općine Vareš, predstavnici i predstavnice drugih institucija kao i ženska udruženja koja djeluju u  Varešu.

Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Vareš, Ramiz efendija Zubača, rekao da je ovo okupljanje glas protiv svih onih koji žele da naruše mir žena i da im učine nepravdu.

Bila je to prilika da “Medica” Zenica i finansijski podrži pet udruženja sa područja Vareša koja se svakodnevno bore za opstanak a time i za djelovanje.

Ovaj projekat “Sigurni zajedno” podržavaju predstavnici svih religijskih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Medica Zenica i Medžlis Islamske zajednice Vareš su tom prilikom potpisali i Protokol o međusobnoj saradnji.

Dr.sci. Sabiha Husić, direktorica Medice Zenica i Denis Kovačević, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Vareš su saglasni da dobrim partnerstvom mogu doprinijeti kreiranju sigurnijeg okruženja za žene, preživjele ratno silovanje i seksualno nasilje prateći potrebe preživjelih žena i njihovih porodica. Također su naglasili nužnost zajedničkog djelovanja u smjeru spriječavanja nasilja nad ženama.