Muftijstvo sarajevsko i Škola hifza Muftijstva večeras su u Sultan Fatihovoj (Carevoj) džamiji u Sarajevu organizirali program “Kur'anom u susret ramazanu”.

Programu je prisustvovao i vjernicima se prigodno obratio muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.

– Večeras smo okupili sve hafize iz Škole hifza Muftijstva sarajevskog koji su u protekloj 2022. godini položili hifz. Sretni smo da imamo tako veliki broj hafiza na našem muftijstvu – kazao je muftija Grabus.

Muftija sarajevski, prof. dr. Nedžad Grabus

Muftija je ovom prilikom, povodom nastupajućeg ramazana, podsjetio da vjernici ovaj mjesec doživljavaju kao priliku za duhovnu obnovu i preobražavanje duhovnog, i svakog drugog stanja.

Naše večerašnje okupljanje je bila prilika da govorimo o važnosti Božije riječi, o nadolazećem mjesecu ramazanu, te da pokušamo, koliko je moguće, otvoriti naša srca za dolazak najodabranijeg mjeseca. Naše poruke su jedinstvene ovih dana, pripremamo se za doček mjeseca posta, trudimo se popraviti vlastito stanje i tražiti nadu u Božijoj milosti – naglasio je muftija Grabus.

Hafiz Sadrudin Išerić, imam Careve džamije i muhaffiz, podsjetio je da je osnivanjem Škole hifza i njenim djelovanjem napravljen važan korak, što potvrđuje sve veći broj hafiza.

Hfz. Sadrudin-ef. Išerić

On je ocijenio da u procesu koji prolaze, djeca i mladi stasavaju u perspektivne i društveno odgovorne članove društva.

– Ponosni smo na povjerenje koje nam roditelji daju, a ljubav prema dini-islamu i Kur'anu su im oni usadili.  

Mi smo za hizmet Kur'anu povezani u jednom lancu – kazao je, između ostalog, hafiz Išerić. 

U ime hafiza obratila se hafiza dr. Meliha Šehić, zahvalivši se Islamskoj zajednici i Muftijstvu sarajevskom na pruženoj podršci.

– Mi smo svi prošli različite puteve, ali bez ove podrške ništa ne bi bilo moguće. U ovoj školi smo imali veliko olakšanje, kako bismo završili naš lijepi put – kazala je ona.

Program su izveli polaznici Škole hifza Muftijstva sarajevskog – punkt Sultan Fathove džamije.

– Bila mi je izuzetna čast da prisustvujem večerašnjem programu, u društvu hafiza. Za mene ovo predstavlja lijep doček mjeseca ramazana, a posebno mi je drago što smo se okupili upravo u Carevoj džamiji, jer za nju me vežu posebne uspomene i emocije – izjavio je hafiz Imran Gušić, polaznik Škole hifza Muftijstva sarajevskog, punkt Careva džamija.

U okviru programa hafizu Ismet-ef. Spahiću uručeno je Priznanje za doprinos u radu i afirmaciji učenja hifza, a Ibrahimu Alparslanu Zahvalnica za doprinos u radu i afirmaciji učenja hifza.

Hafiz Spahić je iskazao radost zbog uručenog priznanja, te je prisutnim uputio nekoliko poruka.

Hfz. Ismet-ef. Spahić

Pred nama je mjesec ramazan, mjesec posta. Post je ibadet koji se ne može ničime zamijeniti. To je jedini ibadet u kojem čovjek šuti, a Allah mu piše da tespih čini. Djela u ramazanu se više vrednuju, a dove primaju.

Činite što više dova, a posebno dove da Allah sačuva islam i muslimane u našoj Bosni i Hercegovini – poručio je hafiz Spahić.

Program Škole hifza za djecu i omladinu je pokrenut 2017. godine i jedan je od značajnijih projekata Muftijstva sarajevskog.

Više od 25. polaznika Škole hifza Muftijstva sarajevskog upotpunilo je učenje Kur’ana napamet, te steklo titulu hafiza pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.