Rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog dr. Samed Omerdić u petak, 19. maja, kazivao je hutbu u Čaršijskoj džamiji u Fojnici.

Dr. Omerdić se na početku zahvalio glavnom imamu MIZ Fojnica Edinu-ef. Roji i predsjedniku g. Azemu  Huseinbašiću na predanosti promociji misije Islamske zajednice u BiH, te im čestitao na uspješnosti obavljanja ostalih preuzetih emaneta na području medžlisa Fojnica.

Kazujući hutbu, dr. Omerdić posebno je akcentovao dimenziju čovjekove mladosti “najdragocjenijeg potencijala islama, društva i domovine”.

Jedna od najvećih blagodati koju nam je naš Uzvišeni Gospodar dao je mladost. Mladost je razdoblje u kojem doživljavamo fizičke, duhovne i emocionalne promjene te razvijamo svoj karakter i osobnost. Čovjek svoju budućnost u velikoj mjeri oblikuje u mladosti. Vrline poput pristojnosti i moralnosti, ljubavi i poštovanja, strpljenja i saradnje postaju vidljive u ovom razdoblju. Mladost je povjerenik naših duhovnih i nacionalnih vrijednosti. Na plećima mladih počiva povjerenje naših predaka koji su svojim čestitim i odanim radom čuvali  i promijenili tok naše povijesti – istaknuo je dr. Omerdić.

Ukazao je na činjenicu da mladi žele da se iskreno sasluša njihovo mišljenje, te da očekuju da im vjerujemo, poštujemo ih i podržavamo u postizanju njihovih ciljeva.

Zato odvojimo vrijeme za naše mlade. Iskreno ih poslušajmo. Nemojmo im uskratiti našu ljubav, podršku i privrženost. Budimo im sigurno utočište – kazao je on.

Poručio je, između ostalog, da je zajednička dužnost društva u cjelini odgojiti omladinu kojoj je moto vjera u Allaha, dž.š., odanost porodici, služenje narodu i opća korisnost čovječanstvu.

– Naši mladi trebaju naše vodstvo u razumijevanju svijeta, shvaćanju svrhe ljudskog postojanja i usvajanju vrijednosti koje nas drže zajedno kao narod. Naša je zajednička odgovornost poučavati naše mlade, učvrstiti ih da budu garancija naše budućnosti, nada nešeg prosperiteta, baklja naše vjere, čuvari naše povijesti, naše civilizacije, ukratko, naših vrijednosti koje oslikavaju naš identitet. Ne zaboravimo da će izgradnju zemlje i izgradnju sigurne budućnosti činiti naši mladi ljudi koji spoznaju vrijednost nauke, istraživanja i promišljanja. Naši mladi koji ne napuštaju pravo i pravdu, ne pristaju na ugnjetavanje i štite prava potlačenih i obespravljenih, mogu učiniti svijet zemljom mira – kazao je dr. Omerdić.

Ovom prilikom dr. Omerdić je vjernicima skrenuo pažnju i na značaj razumijevanja i primjenu pravila o halalu u našem svakodnevnom životu. Posebno je istakao temeljitu opredijeljenost Islamske zajednice afirmaciji i promociji halala kao vjerskoj obavezi svih muslimana.