U nedjelju 10. septembra 2023. godine proučen je tradicionalni mevlud u džematu Slimena, Medžlis Islamske zajednice Travnik. Na poziv organizatora, gostujući vaiz na mevludu bio je sarajevski muftija prof. dr. Nedžad Grabus.

Na početku svog obraćanja muftija Grabus je zahvalio domaćinu i čestitao mještanima džemata Slimena koji tradiciju svog mevluda čuvaju još od 70-tih godina prošlog stoljeća. Imajući na umu konstitutivnu tradiciju muslimanskog učenja zasnovanu na Kur'anu i Sunnetu, Muftija je naglasio da je mevlud džemata Slimena svojevrsna živa tradicija svjedočenja čistote islama na prostoru Srednje Bosne. Ukazujući na značaj džamije i munare kao primarnog orijentira pripadnosti našoj vjeri, Muftija je istakao kako je muslimanima u Bosni i Hercegovini oduvijek najlakše bilo svoj identitet predstavljati kroz vjeru islam.

S obzirom da se nalazimo na početku nove mektebske godine, muftija Grabus je okupljene podsjetio da je mekteb najvažniji i najbolji neformalni obrazovni sistem koji egzistira u našem muslimanskom društvu u Bosni i Hercegovini. Tom prilikom Muftija je naglasio značaj mekteba kroz koji razvijamo i jačamo svijest o pripadnosti zajednici i društvu, te naročito istakao kako je najvažnija komponenta mektebske naobrazbe na današnjem vaktu razvijanje lijepog ahlaka kod mladih osoba.

Na kraju svog obraćanja Muftija je poručio prisutnima da moramo kao društvo biti svjesniji vremena u kojem živimo a koje od nas traži poseban stepen mudrosti, strpljenja i međusobnog zajedništva kako bismo kao društvo i država Bosna i Hercegovina imali svijetlu budućnost.