IMG_9989.JPG

 

Naučni skup u Kiseljaku su organizirali Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, Muftijstvo sarajevsko i Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kiseljak, a u okviru aktivnosti kojima Rijaset IZ obilježava godišnjicu genocida u Srebrenici i zločina počinjenih u Prijedoru i dolini Sane.

 

Islamska zajednica je opredijeljena za istinu i relevantno proučavanje svih procesa koji su se događali u Bosni i Hercegovini – kazao je danas dr. Nedžad Grabus, muftija sarajevski, na naučnom skupu „Zločin u Han-Ploči 1993“, koji je održan u povodu godišnjice zločina koje je Hrvatsko vijeće odbrane (HVO) počinilo 1993. godine od 12. do 16. juna na prostoru Han-Ploče.

 

– Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je odmah od početka tematiziranja ovih pitanja više pažnje usmjeravala na istinu i pravdu, nego na puko promoviranje praštanja i pomirenja. Da bi se ljudi mogli pomiriti i praštati jedni drugima moraju početi od startne pozicije, poznavanja istine i eventualno primjene pravde – kazao je muftija Grabus.

 

Ocijenio je da je važno napraviti jedan narativ o onome što se dešavalo u Bosni i Hercegovini, a koji će biti dominantan.

 

– Moramo raditi na tome, mi, naši istraživači, kako bi osnažili vlastiti identitet. Islamska zajednica će dati svoj doprinos, ali očekujemo od drugih relevantnih ustanova, akademskih i političkih krugova, da promišljaju o ovim temama, kako bi nam svima u budućnosti bilo lakše utemeljiti vlastiti život na istini i pravdi, a kako bi onda došlo do praštanja i pomirenja – poručio je muftija sarajevski dr. Nedžad Grabus.

 

 

IMG_9987.JPG

 

 

 

IMG_0001.JPG