thumbnail (1).jpg

(Četvrtak, 18. april 2019) U amfiteatru Medrese Osman ef. Redžović u Velikom Čajnu kod Visokog održan je predramazanski seminar imama s područja Muftiluka sarajevskog.

Na početku seminara prisutnim imamima obratio se mr. Dženan Handžić, direktor Medrese Osman ef. Redžović. U svom izlaganju iskazao je imamima dobrodošlicu, te ih upoznao s određenim aktivnostima u Medresi Osman ef. Redžović.

Muftija sarajevski prof. dr. Enes ef. Ljevaković, u svom izlaganju čestitao je imamima nastupajuće dane mubarek ramazana, te ih pozvao na ozbiljnost i krajnju odgovornost u imamskom poslu, koji je u ovom vremenu izuzetno zahtjevan i težak. Muftija sarajevski pozvao je imame da tokom mubarek ramazana u svojim aktivnostima i djelovanjem afirmišu vrijednosti na kojima počinju i na kojima se gradi naš brak i naša porodica.

thumbnail.jpg

Na seminaru prisutnim imamima obratili su se i mr. Sulejman ef. Čeliković, glavni imam Medžlisa Islamske zajendice Kakanj i Vehid ef. Arnaut, šef Ureda za zekat Rijaseta Islamske zajednice. Sulejman ef. Čeliković govorio je tradicionalnim formama djelovanja u džematu kao i organizaciji ramazanskih aktivnosti u našim džematima. U svom izlaganju Vehid ef. Arnaut iznio je nekoliko specifičnosti imamske misije, kao i važnost izgradnje jasne svijesti kod naših ljudi o propisu zekata kao i o instituciji Bejtu-l-mala, te naveo sve kategorije i humanitarne akcije koje se podržavaju i pomažu iz Bejtu-l-mala.

Na kraju seminara prisutnim imamima obratio se i Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta. Ismail ef. je govorio o važnim dimenzijama imamskog djelovanja kao i o časnoj misiji imama. Istakao je i specifičnost ramazanskih ibadeta kao i važnost jačanja naših džemata kroz dominantne ramazasnke aktivnosti.

viber image 2019-04-19 , 00.39.01.jpg