Husein-ef Kavazović  - Reisu-l-ulema Kavazović: Vjera je stvar srca, a domovina stvar duše

Vjera je stvar srca, a domovina stvar duše. Samo oni koji su prokleti mogu iznevjeriti svoje srce i prodati svoju dušu! Oni koji to učine nikada neće imati mira, poručio je u svojoj hutbi održanoj 25. februara 2022. godine u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein-ef. Kavazović.

 

Reisu-l-ulema je u hutbi ukazao na značaj mubarek noći Lejletu-l-miradž, te je podsjetio i na vrijeme kada su građani Bosne i Hercegovine na referendumu izabrali slobodu i nezavisnost svoje države.

 

Muhamed, a.s., uzor je vjernicima u predanosti Allahu, istrajnosti u izvršavanju obaveza, držanju date riječi i čestitom postupanju prema ljudima.

 

– Pejgamberov put je sigurna životna staza. Svaki musliman će svoju ćud oplemeniti i svoje ponašanje uskladiti sa životnom stazom Muhameda, a.s. Vjerovjesnikov život je bio vjera prošivena moralom, jer je vjera bez morala prazna ljuštura bez sadržaja. To je olupina koja daje zvuk, ovisno o tome kako se u nju duha ili udara – rekao je reisu-l-ulema Kavazović.

 

On je podsjetio da se nalazimo u blagoslovljenom mjesecu redžepu, jednom od četiri mjeseca ešhurul-huruma.

 

– Gospodar svjetova mu je dao epitet mjeseca mira, u kojem je zabranjeno svako neprijateljstvo i nasilje među ljudima. U njemu je Sebi u goste pozvao Svog miljenika i vjerovjesnika Muhameda, a.s., koji je išao iz Hrama časnog u Hram daleki, čiju je okolinu blagoslovio. Bio je to poziv nakon dugih i teških godina tuge, patnje i svakojakih kušnji, na duhovnu okrepu i odmor i priprema za okončanje vjerovjesničke misije. Bila je to duhovna hidžra ka Arši Rahmanu, prije one fizičke, svojevrsni susret pokornika Allahovog, koji svim svojim bićem žudi za svojim Gospodarom – istaknuo je reisu-l-ulema, dodavši da se u namazu krije tajna miradža, da je je „namaz miradž vjernika“.

 

Kavazović je naveo da je u hadiskim zbirkama zabilježeno da se Muhamed, a.s., s Miradža vratio odlučniji da nastavi svoju misiju pozivanja u islam.

 

– S njegovom odlučnošću narasla je i odlučnost zajednice muslimana da podnesu svaki teret i tegobu, da savladaju svaki izazov i neizvjesnost, da prevladaju strah i nesigurnost, da zaštite zajednicu. Vjerovjesnik je postavio i izabrao cilj, koji je glasio: biti slobodan! Cijela tadašnja zajednica muslimana stremila je istom cilju – istaknuo je.

 

Postoje trenuci u životu zajednica kada napetost naraste do te mjere da nema povratka na staro, rekao je u hutbi reisu-l-ulema.

 

– To su oni trenuci kada se mora preuzeti rizik, da bi se postigao cilj. I danas je tako. Još uvijek se živo sjećamo referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine 1992. godine. Bili su to dani teških odluka. Pokazalo se da, kada god jedan narod ili zajednica budu dovedeni u priliku da biraju između ropstva i slobode, moraju izabrati borbu za slobodu da bi opstali – rekao je, dodavši da u historiji ne postoji narod niti zajednica kojoj je poklonjena sloboda.

 

Njen izvor su kolektivna volja naroda i uloženi napor pojedinaca, nastavio je.

 

– Nismo li i mi, tih teških dana krajem februara i početkom marta prije tri decenije, iskazali svoju odlučnost i svoje stremljenje prema najsvetijem cilju koji se može postaviti na ovom svijetu: slobodi, slobodi i slobodi. Nije li ta naša odlučnost polučila veličanstvenu borbu i snagu koje nismo bili ni svjesni do tada – podsjetio je reisu-l-ulema Kavazović.

 

Danas moramo moral i zajednice i pojedinca podići na stepen naše najprepoznatljivije karakteristike i norme ponašanja, potcrtao je reisu-l-ulema.

 

– Nije li i danas, u ovom našem vremenu, ta naša odlučnost i snaga podsticaj da i dalje ustrajavamo u stremljenjima da očuvamo našu slobodu, koju smo s mnogo žrtve i veličanstvene borbe ostvarili! I danas se moramo, svojim aktivnim odnosom prema slobodi i domovini, svojom ustrajnošću i privrženošću povjerenim nam zadacima i emanetima, svojim stalnim naporima da moral i zajednice i pojedinca podignemo na stepen naše najprepoznatljivije karakteristike i norme ponašanja boriti za našu najsvjetliju vrijednost. Neka nas sjećanje na miradž ohrabri i učini jačim i odlučnijim u tome – naglasio je.

 

Vjera je stvar srca, a domovina stvar duše, poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

 

– Samo oni koji su prokleti mogu iznevjeriti svoje srce i prodati svoju dušu! Oni koji to učine nikada neće imati mira. Zato, neka niko ne trguje s onim što mu nikada neće biti vraćeno bez krvi, niti će mu biti poklonjeno. Ne bojmo se žrtve, već ropstva. Ropstvo znači smrt, a žrtva život – istaknuo je.

 

Neka naša borba bude borba za dostojanstvo, jednakost i sreću naših ljudi, braće i sestara, svih svjetonazora i narodnosti, poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

 

– Neka to bude naš trajni zavjet, jer samo čovjek ima vrijednost po sebi, a sve ostalo ima vrijednost po njemu. Gospodaru naš, podari nam iskrenu i čvrstu vjeru, da ne pokleknemo pred izazovima ovog svijeta. Ulij u naša srca ljubav prema Tebi i Tvojim stvorenjima da budemo zahvalni i blagi. Učini naša srca hrabrim pred onima koji čine nasilje nad ljudima. Molimo te da svojom milošću pogledaš narod Ukrajine koji strada od zuluma i nepravde. Oprosti nam i pobriši grijehe naše i pouči nas da praštamo braći i sestrama. Sva slava i zahvala pripada Tebi, neka je mir i Tvoj blagoslov na našeg vjerovjesnika Muhameda, posljednjeg među vjerovjesnicima i poslanicima – završio je dovom reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein-ef. Kavazović.

 

Snimak hutbe dostupan je na ovom linku.