hfz. lejla 2 1024x768

U subotu 21. jula tekuće 2018. godine u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu upriličena je hafiska dova za novu bh. hafizu Lejlu Ljevaković-Kuč.

Svečanost je održana poslije podne-namaza u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Sarajevo, a svojim prisustvom su je uveličali brojni hafizi, koji su učenjem odlomaka iz Časnog Kur’ana podsjetili prisutne na kur’anske poruke i pouke.

Dobrodošlicu prisutnim vjernicima je iskazao izaslanik muftije sarajevskog i glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hfz. Kenan ef. Musić, a prigodno predavanje je održao izaslanik reisu-l-uleme i direktor GHM mr. hfz. Mensur ef. Malkić, koji je novoj hafizi uručio i diplomu Rijaseta IZ u BiH.

Hafiza Lejla je kćerka Enesa i Ruvejde i svršenica je Gazi Husrev-begove medrese i Orijentalne filologije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Od 2014. godine stalno je nastanjena u Australiji, gdje aktivno sudjeluje u džematskim aktivnostima Džemata Perth. Ujedno je i koordinator Mreže mladih IZ u Australiji za grad Perth.

Titulu hafizatu-l-kurani-l-kerimi stekla je nakon učenja cijelog Kur'ana pred komisjom Rijaseta IZ u  periodu od 25. juna do 9. jula 2018. godine. Hafiza Lejla dolazi iz porodice gdje se njeguje čuvanje Kur'ana budući da je njezin djed Muharem efednija Ljevaković bio hafiz a njegove stope su slijedile i njezine starije sestre Esma Ljevaković-Hafizović i Sumeja Ljevaković-Subašić koja je ujedno bila i njena muhafiza.

Hafiza Lejla je prva hafiza Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji, budući da je prva Bošnjakinja koja je u toku svog stalnog boravka u Australiji postala hafiza.

hfzl Lejla 1 1024x768