karici jumbo za vidjeti2 1

Muftijstvo sarajevsko zajedno s medžlisima Islamske zajednice Vareš, Olovo, Breza i Kakanj, a u saradnji s Institutom za Islamsku tradiciju Bošnjaka i Medresom Osman ef. Redžović, organizira manifestaciju Dani bosanske duhovnosti – Karići 2018.

Program manifestacije uključuje:

– Naučni skup “Olovska dovišta i molitvišta” 24. 7.2018. u Olovu. Naučni skup bit će održan u hotelu Aqvaterm Olovo u periodu od 8:00 do 12:30. Poslije naučnog skupa predviđen je i zajednički odlazak na tradicionalno dovište u Petrovićima.

– Tribinu: „Govor o ilahiji“ 25. 7. 2018. u Brezi. Tribina će biti održana u Radničkom domu u Brezi s početkom u 19:00.

– Tribinu „Duhovno naslijeđe Bosne i Hercegovine“ 26. 7. 2018. u Varešu. Tribina će biti održana u Velikoj Sali Općine s početkom u 18:30.

– Tribinu: „Dani bosanske duhovnosti Karići – poruke Ahdname – savremeni kontekst“ 27. 7. 2018. u Kaknju. Tribina će biti održana u Gradskoj biblioteci u Kaknju s početkom u 19:00.

– Džuma namaz 27. 7. 2018. u Hajdar-dedinoj džamiji na Karićima.

– Tradicionalni mevlud i zikr 28. 7. 2018. poslije jacije namaza u Hajdar-dedinoj džamiji na Karićima.

– Hatma dova 29. 7. 2018. poslije podne namaza u Hajdar-dedinoj džamiji na Karićima.

Tradicionalna dova na Karićima, koja se održava u posljednjoj sedmici jula, jedno je od najvažnijih dovišta u Bosni i Hercegovini. Brojni vjernici iz svih područja Bosne i Hercegovine kao i šire regije dolaze na cjelonoćni program, koji uključuje učenje mevluda, zikra, kao i tradicionalne hatme dove.

Stoga, imajući u vidu značaj dovišta na Karićima, Muftijstvo sarajevsko organizira manifestaciju Dani bosanske duhovnosti, koja uključuje različite sadržaje, naučne skupove, tribine i promocije knjiga u nekoliko bosanskih gradova. Kao kruna svih aktivnosti jeste džuma namaz, a zatim mevlud, zikr i zajednička hatma dova u Hajdar-dedinoj džamiji na Karićima.