U povodu Dana džamija u četvrtak (4. maja) u prostorijama Gazi Husrev-begove medrese održana je tematska sjednica Savjeta Muftijstva sarajevskog na temu džemat. Sjednici su pored članova Savjeta prisustvovali i predsjednici medžlisa. 

Nakon uvodnog obraćanja muftije sarajevskog prof. dr. Enesa ef. Ljevakovića, koji je istakao važnost čuvanja džemata i stalne brige o džamijama i zajedništvu, svoje referata iznijeli su i mr. Sulejman ef. Čeliković, glavni imam MIZ Kakanj, Ibrahim ef. Hadžić, glavni imam MIZ Visoko i dr. Abdulgafar ef. Velić, pomoćnik muftije za vjerske poslove i obrazovanje.

Tema izlaganja mr. Sulejmana ef. Čelikovića bila je “Džemat u izvorima islama”. Ibrahim ef. Hadžić je govorio na temu “Džemat u tradiciji Bošnjaka”, dok je dr. Abdulgafar ef. Velić govorio o na temu “Savremene forme djelovanja u džematu. 

Nakon iznesenih referata članovi proširenog savjeta Muftijstva razgovarali su o ovoj izuzetno važnoj temi kao i o načinima međusobne solidarnosti i unapređenja određenih aktivnosti.