U prostorijama Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu u nedjelju 14. maja 2023. godine je održano XXV takmičenje polaznika mektebske pouke na nivou Muftiluka sarajevskog.

Prisutnima je ovom prilikom selame muftije sarajevskog prof. dr. Nedžada Grabusa prenio rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog doc. dr. Samed Omerdić.

On je u svom obraćanju čestitao takmičarima i njihovim muallimima i muallimama, koji su predstavljali svoje mektebe na ovom takmičenju, a posebne čestitke je uputio najuspješnijim od njih.

Između ostalog, dr. Omerdić je naglasio da je njihov uspjeh pokazatelj ljubavi prema mektebu, ali i predanog rada njihovih muallima koji ulažu veliki napor u odgoj i obrazovanje polaznika mekteba.

Poručio je takmičarima da poštuju svoje muallime i da nikada ne zaborave da su ih oni podučavali vjeri, kao i da nastave čuvati Islamsku zajednicu.

– Mekteb je temeljni odgojno-obrazovni program Islamske zajednice, zato je važno da svi zajedno damo doprinos u afirmiranju mektebske pouke – naglasio je dr. Omerdić.

Na kraju, takmičarima je poručio da kvalitetno iskoriste vrijeme koje je pred njima, da razum mudro koriste, i da svoja srca pažljivo čuvaju.

Takmičenje je održano u četiri kategorije. Test iz mektebske nastave – opće znanje (II nivo), Test iz mektebske nastave -opće znanje (III nivo), Kiraet – učenje Kur'ana (II nivo) i Kiraet – učenje Kur'ana (III nivo).

Komisiju za kategoriju Kiraet činili su: prof. dr. kurra hafiz Dževad Šošić, predsjednik Komisije, hafiz Mensud Đulović, član i hafiz Abdulkadir Kadrić, član. 

Najuspješniji takmičari u kategoriji Test II nivo bili su:

1. Lamija Zahirović, Kakanj (muallim Elvedin Ibrahimspahić),

2. Samra Kulenović, Sarajevo II (muallim Maid Alađuz),

3. Nadija Drkić, Sarajevo I (muallim hafiz mr. Abdusamed Podojak).

Najuspješniji takmičari u kategoriji Test III nivo bili su:

1. Ahmed Fišek, Gračanica (muallima Namira Kaljun),

2. Ahmed Sedić, Sarajevo I (muallim mr. Muhamed Hafizović),

3. Vildana Nuhanović, Sarajevo II (muallim mr. Asmir Salihović).

Najbolji u kategoriji Kiraet II nivo bili su:

1. Hamza Drkić, Sarajevo II (muallim Memfad Drkić),

2. Merjem Mehić, Sarajevo I (muallim hafiz mr. Abdusamed Podojak),

3. Merjem Bašić, Kakanj (muallim Ahmed Kovač).

U kategoriji Kiraet III nivo najuspješniji su bili:

1. Omer Drkić, Sarajevo I (muallim Amar Sitar),

2. Sajra Mrkalić, Gračanica (muallim Senahid Uzunović),

3. Abdullah Karčić, Sarajevo II (muallim Memfad Drkić).

Prvoplasirani iz svake kategorije će predstavljati Muftijstvo sarajevsko na takmičenju na nivou Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.