Muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus učestvuje na konferenciji u Kataru, u organizaciji Doha Međunarodnog dijalog centra za međureligijski i međukulturni dijalog i Multivjerske mreže iz Amerike, o temi “Od religijske slobode do religijske odgovornosti”.

Na konferenciji učestvuju profesori i vjerski predstavnici iz više od 20 država.

Direktor Doha Međunarodnog dijalog centra naglasio je važnost stalnog rada na području dijaloga i međusobne razmjene ideja za opće dobro svih ljudi.

Muftija Grabus govorio je o statusu i poziciji vjernika i vjerskih zajednica u pluralnim i demokratskim državama.

Naglasio je razliku između prava na slobodu izražavanja vjerovanja i praktične primjene vjerske prakse u različitim evropskim državama.

– U svakom vremenu se otvaraju nova pitanja i teme koje su važne za građane, zato je proces promjene zakonodavstva, običaja i izgradnja kulture prihvatanja dug i složen proces. U brzim promjenama savremenog svijeta društva se stalno prilagođavaju i nastoje sačuvati svoje temeljne vrijednosti. U tom procesu je potrebno snažiti obrazovne, administrativne, religijske i ustanove s područja kulture, kako bi se sačuvala društvena stabilnost – naglasio je, između ostalog, muftija Grabus.

Istaknuo je važnost historijskog iskustva muslimana u Bosni i Hercegovini i potrebu da se temeljito proučavaju teme koje su važne za razvoj religijske tolerancije i vjerskog digniteta u savremenim društvima.