Rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog dr. Samed Omerdić u petak, 5. maja, kazivao je hutbu u Čaršijskoj džamiji u Sarajevu.
Ovom prilikom dr. Omerdić prenio je prisutnim vjernicima selame muftije sarajevskog prof. dr. Nedžada Grabusa. Zatim je vjernike podsjetio na to šta je džamija u životu svakog od nas, a povodom Dana džamija, koji je obilježen 7. maja, širom Bosne i Hercegovine.

Džamije su centri, odnosno srca u kojima se, s vremena na vrijeme, isprepliće naša povijest, naša književnost, naša tradicija, kultura i običaji. To je središte našeg vjerskog, obrednog, društvenog, obrazovnog, odgojnog, kulturnog i sveukupnog života. Islamska zajednica, džamija i džemat su zajedničko dobro svih nas koje nas povezuje u cjelinu i čine naš bošnjački muslimanski identitet sigurnim – kazao je, između ostalog, dr. Omerdić.
Naglasio je da su džamije i mjesta gdje možemo osluškivati sebe u svakodnevnoj životnoj galami i pod džamijiskim kupolama klanjati se Allahu, dž.š.

Džamije su blagoslovljena mjesta koja nas pročišćavaju, nadahnjuju, smiruju i ujedinjuju naša srca kao i naša tijela. Za sve nas džamija je nekada izvor mira i sigurnosti, a nekada izvor nade i utjehe – poručio je dr. Omerdić.

Također, dr. Omerdić je, u ime Muftijstva sarajevskog, zahvalio onima koji desetljećima služe i Čaršijskoj, ali i mnogim drugim džamijama, te je pozvao sve na odgovoran odnos spram džamija.