4-1.jpg

 Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo može se pohvaliti mnoštvom raznolikih aktivnosti koje su prostorno smještene u džematske i džamijske prostore.

 

Ovom prilikom predstavljamo radionice o tradicionalnim umjetnostima u organizaciji Mreže mladih Stari Grad i Kurs šivanja u organizaciji džemata Tefdarin Do.

 

RADIONICE O TRADICIONALNIM UMJETNOSTIMA

7-1160x870.jpg

Mreža mladih Stari Grad, u saradnji sa Berise akademijom, realizira edukativne i kreativne radionice o tradicionalnim umjetnostima, a sve u cilju razvoja kapaciteta i sticanja novih vještina kod mladih, korisnog korištenja vremena, ali i novih saznanja o ovoj temi.

 

„Ovo je izuzetna prilika da se mlade osobe upoznaju sa više vrsta tradicionalnih umjetnosti putem kreativnih radionica sa vrsnim edukatorima i umjetnicima“, kazao je g. Irfan Garić, direktor Berise akademije.

 

Prema njegovim riječima do sada uspješno realizovano 7 radionica tradicionalnih umjetnosti i to: Kaligrafija, Ebru, Folija, Filcanje, Dekupaž, Simegrafija i String art.

 

Edukatori iz Berise akademije su pokušali tokom trosatnih radionica da približe određene umjetnosti i stvore interesovanje kod mladih da se neki od njih možda nastave zanimati i baviti nekom od tradicionalnih umjetnosti.

 

U narednom periodu je planirano da se urade još dvije radionice tradicionalne umjetnosti i predavanje i turistička tura o historijskom razvoju tradicionalnih umjetnosti u Sarajevu koju će realizovati univerzitetski profesor historije umjetnosti dr. Haris Dervišević.

 

Završna aktivnost projekta je zajednička izložba radova svih polaznika ovog projekta koja će se održati u subotu 19. decembra 2020. godine od 14 sati u prostorijama Berise akademije Sarajevo, Avdage Šahinagića 14 (preko puta Vijećnice). Izložba će biti otvorenog tipa i svi su dobro došli.

 

Treba naglasiti i da su sve aktivnosti projekta rađene u skladu sa svim propisanim epidemijskim mjerama.

10.jpg

 

KURS ŠIVANJA

FB_IMG_1607118983731.jpg

U mjesecu oktobru i novembru 2020. god., organizovan je Kurs šivanja za džematlijke džemata Teftedarin do. Kurs šivanja je vodila dugogodišnja šnajderica Nura Srna u saradnji sa muallimom Sumejom Sultanović.

 

Projekat je relizovan uz podršku MIZ Sarajevo koji je obezbijedio mašine za šivanje i sredstva za edukaciju.

 

Polaznice Kursa su savladale razne tehnike koje su potrebne za pravilno rukovođenje i korištenje šivaćih mašina. Svoje znanje su obaogatile tehnikama pravilnog krojenja i šivanja, od čega posebno izdavajamo šivanje maski, haljina, suknji, košulja, tunika itd.

 

Polaznice Kursa su se zahvalile na prilici za druženja i sticanja novih korisnih vještina, te su izrazile nadu da će i u budućnosti biti sličnih projekata koji promovišu edukaciju žena.

FB_IMG_1607118976544-1160x1546.jpg

 

(sarajevskimedzlis.ba)