Koordinatorice Odjela za brak i porodicu medžlisa Muftijstva sarajevskog organizirale su studijsko putovanje u Hrvatsku i Sloveniju. Putovanje je otvoreno posjetom Islamskom centru u Zagrebu, gdje su koordinatorice imale priliku, sa zagrebačkim muallimama, razmijeniti iskustva djelovanja u džematu te razgovarati o prilikama i izazovima sa kojima se suočavaju u svom radu.

Nakon Zagreba, koordinatorice su posjetile Muslimanski kulturni centar u Ljubljani. Tom prilikom, koordinatorice su imale priliku upoznati se sa historijatom gradnje ovog centra, okolnostima u kojima muslimani Slovenije žive, njihovom statusu u društvu kao i načinu organizacije Islamske zajednice u Sloveniji. Također, u Sloveniji su posjetile i džemat Maribor, gdje su se, kroz prigodan program, družile sa članicama svih džemata Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji.

Studijsko putovanje je, shodno planu, završeno posjetom Islamskom centru u Sisku.

Ovo je bila lijepa prilika za razmjenu iskustava, ali, što je jako važno, prilika za širenje vidika, poznanstava i jačanje međusobnih veza – kazala je nakon putovanja Sumeja Fidani, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva sarajevskog.

Koordinatorica Fidani je akcentirala da je primarni cilj putovanja bio upravo jačanje veza, kao i pružanje međusobne podrške.

Ovakva putovanja su izuzetna prilika za zbližavanje, kao i otvaranje vrata saradnji. Na ovaj način jačamo, postajemo oslonac jedna drugoj. Naravno, ovakva putovanja su i svojevrsni generatori dobrih ideja, rađaju se plodonosni projekti saradnje. Važno je da vidimo na koji način se razvija Islamska zajednica u regionu, kako se njeni predstavnici nose s izazovima vremena u kojem žive, te da sve one pozitivne prakse i primjere i same primijenimo. U zaključku, možemo kazati da smo nakon ovog putovanja, kako mi kao gosti, tako i naši domaćini, ponosni jedni na druge, te se ovom prilikom srdačno zahvaljujemo našim domaćinima u Sloveniji i Hrvatskoj – poručila je Sumeja Fidani.

Koordinatorice odjela pri medžlisima Muftijstva sarajevskog iskazale su zadovoljstvo i radost zbog ovog studijskog putovanja, naglasivši da su se vratile bogatije za vrijedna iskustva i saznanja. Naglašeno je opredjeljenje da Odjel za brak i porodicu Muftijstva sarajevskog i u budućem periodu nastavi praksu ovakvih i sličnih putovanja, s ciljem unaprijeđenja rada i djelovanja odjela pri medžlisima.