U organizaciji Ureda za zekat pri Rijasetu Islamske zajednice (IZ) u BiH, a u saradnji s organizacionim jedinicama na području IZ pokrenut je projekat gostovanja hatiba na džumama iz povratničkih sredina u džematima širom BiH.

U petak 3. novembra, navedeni projekat je realiziran na području Muftiluka sarajevskog. Hutbe su održali glavni imami iz Rudog, Višegrada, Čajniča i Žepe. Cilj projekta je predstaviti bejtul-mal kroz iskustva imama sa terena, te naglasiti značaj usmjerenih sredstava iz bejtul-mala u povratničke sredine.

“Namjera nam je da pokažemo koliko bejtul-mal i pomoć koju ljudi kroz davanje zekata i sadekatul-fitra iz unutrašnjih dijelova Bosne i Hercegovine pomažu rubne dijelove naše domovine, i koliko održavaju vjerski život u tim sredinama” – rekao je Vehid-ef. Arnaut, rukovodilac Ureda za zekat Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić je rekao da je ovaj projekat već prošle godine potvrdio svoj smisao i značaj.

“Prošle godine smo u projektu učestvovali sa naša četiri glavna imama, iz Rogatice, Goražda, Ustikoline i Foče, a ove godine smo se opredijelili da to budu glavni imami iz Žepe, Višegrada, Rudog i Čajniča. Drago nam je da se vidimo s našim ljudima u medžlisima koje je Muftijstvo sarajevsko odredilo da nam budu domaćini. Kroz ovaj projekat pokazujemo koliko je važno naše zajedništvo i naše zajedničko učešće u zajedničkom dobru” – poručio je muftija Pitić.

Glavne imame i Muftiju goraždanskog primio je muftija sarajevski dr. Nedžad Grabus u prostorijama Muftijstva sarajevskog.