170118468_280505320412411_2408544969198895338_n.jpg

Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini na sjednici održanoj 6. aprila 2021. godine u Sarajevu, nakon iscrpne diskusije, dalo je pozitivno mišljenje o radu Rijaseta IZ za 2020. godinu, koji je ocijenjen najvišom ocjenom, i po formi i po sadržaju.

 

Članovi Vijeća muftija su iskazali zadovoljstvo nivoom efikasnosti i uspješnosti rada institucija i organa Islamske zajednice u godini obilježenoj pandemijom, kao i domaćinskim odnosom prema utrošku sredstava.

 

Razmatran je i Izvještaj o realizaciji budžeta Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i njegovih institucija za 2020. godinu.

 

Na 29. redovnoj sjednici, koja je održana pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića, između ostalog, usvojena je i Informacija o značajnijim aktivnostima reisu-l-uleme i drugih članova Vijeća muftija između dviju sjednica Vijeća.

 

Razmatran je i usvojen dokument “Pravci djelovanja Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u suočavanju s različitim organizacijama i radikalnim otuđenim grupama”.

 

Također, razmatran je i jednoglasno usvojen Prijedlog pravilnika o radu Komisije Vijeća muftija za razmatranje šerijatske legitimnosti normativnih akata i djelatnosti organa i funkcionera Islamske zajednice.

 

Vijeće muftija je razmatralo i Prijedlog za davanje prethodne saglasnosti na udžbenik Vjeronauka IV za srednje škole, te je na prijedlog direktora Uprave za obrazovanje data saglasnost na predmetni udžbenik.

 

Razmatrani su i usvojeni prijedlozi Vakufske direkcije za novim uvakufljenjima i transformacijama vakufske imovine, a Vijeće je danas raspravljalo i o drugim pitanjima iz svoje nadležnosti.

 

(Preporod.info)