Muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus je u utorak 30. januara ugostio muftiju Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike Sabahudin-ef. Ćemana. Povod posjete bila je dodjela stipendija fondacije Ljiljan za 77 najuspješnijih studenata sa područja Muftiluka sarajevskog.

Fondacija Ljiljan djeluje pri Islamskoj zajednici Bošnjaka Sjeverne Amerike. Primarna svrha fondacije je stipendiranje učenika i studenata u Sjevernoj Americi i Bosni i Hercegovini. Fondacija je osnovana na XV. Saboru Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA) održanom od 2. do 3. aprila 2016. godine u Filadelfiji (Philadelphia).

Muftija Grabus se na početku posebno zahvalio vakifima i dobročiniteljima iz Sjeverne Amerike koji već godinama svojom plemenitošću pomažu mlade ljude u Bosni i Hercegovini kroz najznačajniji segment razvoja društva, a to je sistem edukacije i obrazovanja. Sarajevski Muftija je pohvalio organiziranost Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike na čelu sa Sabahudin-ef. Ćemanom, te naročito istakao empatiju Bošnjaka u Sjevernoj Americi koji vrlo dobro razumiju potrebe nas koji živimo i radimo u Bosni i Hercegovini.

U svojoj poruci studentima, dobitnicima stipendija muftija Grabus je kazao:

Budite kao ovi ljudi iz Amerike koji su trenutno prepoznali vas. Kada vi budete u mogućnosti, prepoznajte i vi nekog drugog i pomozite mu. Ne dozvolite da u vašim ambicijama prevlada opća negativna klima koja nam se pokušava predstaviti. Kada za pet ili deset godina stasate u uspješne i poduzetne građane našeg društva, budite dio onog sistema koji podupire i promovira ovakve vrijednosti kao što to danas rade naši dobročinitelji iz Sjeverne Amerike. Znajte da ćete tada, uz Božju pomoć, biti istinski pobjednici.

U svom obraćanju muftija Ćeman je naročito istakao opredijeljenost Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike da se pomogne studentima u Bosni i Hercegovini kako bi bili uspješni i doprinosili rastu i razvoju svoje države.

Ovo nije samo finansijska pomoć, ovo je naše priznanje za vaš trud i rad koji činite kroz svoje obrazovno putovanje. Svako sticanje znanja ima svoje poteškoće, ali u budućnosti ćete cijeniti i vrednovati trud koji sada ulažete. Stipendije koje vam danas uručujemo nisu samo privilegija za vas koji ste odabrani da ih dobijete, nego su i poziv na vaš društveni aktivizam, poziv da se uključite i na najbolji način doprinesete svojoj zajednici, društvu i sredini u kojoj živite. Ova investicija svih nas koji se trudimo da obezbijedimo stipendije je investicija u budućnost, u vaše liderstvo, inovacije i sposobnosti kojima ćete moći da mijenjate društvo nabolje, kazao je muftija Sabahudin-ef. Ćeman.

Na kraju obraćanja, muftija Ćeman je svim studentima čestitao na opredjeljenju da rastu i razvijaju sebe i društvo kroz sistem obrazovanja, te uputio dovu Gospodaru da olakša i podari snagu svima da radimo ispravne stvari na ispravan način.

Izvor: Redakcija