U Medžlisu islamske zajednice Kakanj jučer je upriličena prigodna svečanost povodom uručenja dekreta novom glavnom imamu mr. Zakir-ef. Ljuboviću.

Svečanosti su, pored imama i muallima, te ostalih službenika kakanjskog Medžlisa, prisustvovali članovi Izvršnog odbora Medžlisa, kao i predstavnici Aktiva vjeroučitelja. Svojim prisustvom, svečanost je uveličao i načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević.

Uvodno ašere je proučio Maid-ef. Šahman, imam džemata Hodžići, nakon čega se prisutnima obratio mr. Sulejman-ef. Čeliković kojeg je na mjestu glavnog imama upravo naslijedio mr. Zakir-ef. Ljubović.

Efendija Čeliković je, uz čestitke novoizabranom glavnom imamu, ukazao na postojeći stabilan i razvijen sistem rada i dobru infrastrukturu koju danas ima Medžlis Kakanj te važnost timskog rada kao istinskog načina ostvarivanja uspjeha u svim segmentima djelovanja, jer, kako je kazao, tim je taj koji uvijek pobjeđuje.

– Islamska zajednica je još 1878. godine preuzela emanet i ulogu koja joj pripada, koju dosljedno izvršava. Na glavnom imamu i kolektivu je da vodi računa o instituciji Islamske zajednice čiji su neodvojivi dio. Najvažnije od svega je dostaviti i prenijeti ljudima Allahovu, dž.š., riječ, a kao nasljednici Allahovih, dž.š., poslanika imamo motiv i obavezu više da ustrajemo na tom putu – istakao je ef. Čeliković.

Prisutnima se zatim obratio glavni imam Zakir-ef. Ljubović, ističući zahvalnost na ukazanom povjerenju, te  da će zajedno sa svojim kolegama nositi i opravdati povjereni emanet.

U kratkim crtama je iznio Plan rada Medžlisa za period od 2024. do 2027. godine, koji obuhvata područja od suštinskog značaja za duhovni, društveni i tehnološki napredak, kroz fokusirane inicijative u područjima obrazovanja i duhovnog razvoja, socijalne angažiranosti, interakcije sa zajednicom, međureligijskog dijaloga, te tehnološkog unapređenja, kao puta za izgradnju temelja za napredak, jedinstvo i prosperitet.

– Ovaj program rada koji je pred vama donosi smjer, viziju i konkretne akcije koje će biti temelj za ostvarenje naših ciljeva. Sa vjerom u zajednički napredak, pozivam sve članove da se pridruže u ostvarenju ove vizije, jer je naša snaga u jedinstvu i zajedničkom djelovanju. Pozivam svakako svoje kolege i saradnike da ovaj program rada unaprijede svojim idejama i iskustvima. Činim dovu Gospodaru svjetova da nam pruži svoju pomoć, podari znanje, jedinstvo i uvrsti među svoje dobre i čestite robove – istakao je ef. Ljubović.

U svom obraćanju, muftija sarajevski dr. Nedžad-ef. Grabus je istakao da je svečano uručenje dekreta završni čin programa i protokola Islamske zajednice kojim je reisul-ulema ovlastio mr. Zakira ef. Ljubovića kao novog glavnog imama.

Sretan sam što sam danas sa vama ovdje da zajedno podijelimo ovaj trenutak i radost. Mnogo je onih koji su mi kazali da je Zakir-efendija svojim predanim radom i obrazovanjem to zaslužio. Glavni imam je prvi među jednakima, onaj koji nosi veliku odgovornost i dok je imam odgovoran za svoj mihrab u džematu, glavni imam je odgovoran za sve mihrabe u svim džematima. Stoga ne znam da li smo Zakir-ef. ukazali privilegiju ili veliki teret. Vi danas ovdje u Kaknju imate dobar i jak kolektiv, na tome treba i dalje da se radi, jer ljudski resurs je od suštinske važnosti za napredak i bolje sutra – istakao je muftija Grabus.

Nakon svog izlaganja, muftija sarajevski je uz tekbire imama svečano uručio dekret novom glavnom imamu mr. Zakir-ef. Ljuboviću.

(Preporod.info)