IMG-9872-1160x1547.jpg

Prvi džuma-namaz nakon obnavljanja Havadže Durak – Baščaršijske džamije predvodio je Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH. U pratnji Ismail ef. Smajlovića bio je i Mensur-ef. Pašalić, šef Odjela za imama i džemat.

U svojstvu domaćina a u ime Službe za vjerske i odgojno obrazovne poslove Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo prisutne vjernike poselamio i izrazio dobrodošlicu   Miralem-ef. Babajić, pomoćnik glavnog imama. Prvu džuma-namaz učenjem Kur’ana ukrasio je Ensar Latifović, student Fakulteta islamskih nauka. U svojoj hutbi Ismail-ef. Smajlović je čestitao džematu, medžlisu i okupljenim vjernicima na ponovnom otvaranju džamije i vraćanju njenoj izvornoj namjeri i svrsi, zahvalivši se na časti da on bude i prvi hatib.

Džamije su obilježja  naših čaršija  i sa drugim hajratima (sahat-kulama, bezistanima, imaretima i sl.) pokazatelj kvalitete života, kojeg trebamo unapređivati i pokazivati u svakom segmetu života. Direktor Uprave za vjerske poslove upoznao je džemat o važnosti podrške akciji „Kurbani“ koju Islamska zajednica realizira za potrebe obrazovnih ustanova i u humanitarne svrhe, a sve u cilju podrške održivog povratka, ali i pomoći ugroženim jer se meso tokom čitave godine dijeli različitim institucijama koji vode brigu o starim i bolesnim, te o đacima i studentima. Ismail-ef. je na kraju apelirao na odgovornost prisutnih u slijeđenju mjera zaštite od koronavirusa koje provodi Islamska zajednica na osnovu preporuka kriznih štabova. Na taj način čuvamo i sebe i druge, što nam je i vjerska obaveza. Džuma-namazu prisustvovao je i gradonačelnik Sarajeva gosp. Abdulah Skaka.  

Obnova   Havadže   Durak   –   Baščaršijske   džamije   urađena  je u   saradnji   sa   Vakufskom direkcijom Islamske zajednice u BiH i Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske a svečano otvorenje će biti upriličeno kada se poboljša situacija sa pandemijom korona virusa. U džamiji će se nadalje klanjati svi namazi.