Muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus, u prisustvu glavnog imama Muslimanskog kulturnog centra Senad-ef. Karišika i predsjednika Upravnog odbora Muslimanskog kulturnog centra Ljubljana Nevresa-ef. Mustafića, prisustvovao je obilježavanju desete godišnjice polaganja kamena temeljca za izgradnju džamije u Ljubljani. 

Svečanosti su prusustvovali i ljubljanski imami, hafiz Ahmed-ef. Alili, Rijad-ef. Subašić, veliki vakifi ljubljanske džamije i podržavaoci izgradnje vakufskih objekata u Sloveniji u najtežem periodu za Islamsku zajednicu u Sloveniji. 

Muftija je u svom obraćanju istakao važnost potpisivanja ugovora sa Državom, čime je Islamska zajednica stekla puni subjektivitet, utvrdila svoju poziciju i vratila izgubljeni ugled među džematlijama, kao i u široj slovenskoj javnosti. 

Muftija je naglasio da je proces izgradnje džamije započet potpisivanjem pisma o namjeri prodaje zemljišta između Općine Ljubljana i Islamske zajednice, te da je proces od početka vođen uz pridobivanje svih potrebnih dozvola za upotrebu džamije. Tom prilikom Muftija se prisjetio i džematlija koji su preselili na Bolji svijet i zahvalio se prisutnima na iskrenoj podršci i pomoći u izgradnji džamije u Ljubljani. Muftija Grabus je označio 14. septembar kao rođendan ove Džamije i naglasio duboku svijest o činjenici da je to bila prekretnica za život muslimana u Sloveniji u novijem periodu i najavio da će se svake godine 14. septembra posvećivati posebna pažnja tom datumu. 

Izvor: Muftijstvo sarajevsko