U Ali-pašinoj džamiji u Sarajevu, u petak, 15. septembra, nakon nekoliko desetljeća održana je prva hafiska dova mladom hafizu Muhamedu Grbi koji je proučio cijeli Kur'an za jedan dan pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Mladi hafiz Muhamed nam je kazao da je hifz počeo učiti u osnovnoj školi polahko suru po suru, na halki u džamiji Kralj Fahd. Po završetku osnovne škole znao je trećinu Kur'ana napamet.

Njegova najveća motivacija bili su roditelji, rođaci hafizi Ahmed i Bilal, tetka Maida pred kojom je prešao sufaru prije osnovne škole, koju sam kasnije utvrđivao u mektebu s efendijom mr. Muhamed-ef. Hafizovićem.

Pitali smo ga kako se odlučio da prouči odjedanput cijeli Kur'an pred Komisijom.

Procjena mog muhaffiza poslije jedanaest mjeseci intenzivne pripreme za komisiju jeste učenje Kur'ana Časnog za jedan dan. Ono što sam ja osjetio kroz učenje hifza jeste da je to poseban bereket i posebna blagodat od našeg Gospodara, u smislu bereketa u vremenu, boljem i lakšem izvršavanju školskih obaveza i ostalih ovodunjalučkih izazova i prepreka koje nas dočekuju iz dana u dan – kazao je hafiz Muhamed.

Prema riječima njegovog muallima efendije Hafizovića mladi hafiz je blago za džemat i mekteb.

– Posjeduje dar, disciplinu i odgovornost. Imam se lijepo osjeća i dovoljno mu je priznanje kad takvoj djeci bude muallim – kazao je efendija Hafizović, koji je imam Ali-pašine džamije u Sarajevu i muallim u mektebu džamije Kralj Fahd u Sarajevu, a hafiska dova je održana u Ali-pašinoj džamiji s obzirom da mladi hafiz Muhamed Grbo mujezini i učestvuje u drugim aktivnostima ovog džemata.

Hafiskoj dovi je prisustvovao glavni imam Medžlisa Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić, dr. Samed Omerdić koji je bio izaslanik Muftije sarajevskog i hafiz Mensud-ef. Đulović, profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi kao izaslanik Reisul-uleme koji je uručio diplomu hafizu Muhamedu.

Muhaffiz hafiza Muhameda bio je hafiz Ebu Humejd, jedan od najboljih stručnjaka u oblasti kiraeta koji svoj talenat nastoji prenijeti na nove generacije koje svake godine dokazuju svoj uspjeh u usavršavaju učenja Kur'ana, ali i uspjeh metoda podučavanja Ebu Humejda.

Hafiz Muhammed Grbo, sin Mustafe i Emine, rođen je 3. oktobra 2005. godine u Sarajevu. Osnovnu školu “Fatima Gunić” odličnim uspjehom završava u Sarajevu, a zatim upisuje Gazi Husrev-begovu medresu u kojoj pohađa četvrti razred. Mektebsko obrazovanje završio je u mektebu džamije Kralj Fahd pred muallimom mr. Muhamed-ef. Hafizovićem, kao jedan od najuspješnijih učenika. U toku svog dosadašnjeg školovanja, ostvario je zapažene rezultate, među kojima je i prvo mjesto na XXII finalnom takmičenju mektebske nastave Islamske zajednice u BiH u kategoriji kiraeta za stariji uzrast. Učesnik je Internacionalnog takmičenja u učenju Kur'ana u Kataru 2018. godine.

Do završetka osnovne škole i mektebskog obrazovanja Muhammed je napamet naučio trećinu Kur'ana. Hifz nastavlja učiti u Medresi, a svoju prvu hatmu napamet uspješno je završio pred hafizom Adnanom Maatijem, 30. septembra 2022. godine.

Pripremu za komisiju počinje 4. oktobra iste godine pred muhaffizom kurra hafizom Ammarom Sadikom Ebu Humejdom. Nakon jedanaest mjeseci pripreme, hifz Kur'ana uspješno polaže u utorak 29. augusta 2023. pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Sarajevu za samo jedan dan.

Muhamed je ujedno sedmi hafiz u našoj zemlji koji je cijeli Kur'an pred Komisijom položio za jedan dan.

(E.S./Preporod.info)