U Čaršijskoj džamiji u Kaknju večeras je u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kakanj upriličena večer Kur'ana i mevluda nazvana “U susret ramazanu”.

Pozdravnim riječima obratio se imam ovog džemata mr. Elvedin-ef. Ibrahimspahić. On je iskazao riječi dobrodošlice prisutnima, te izrazio zadovoljstvo da je džemat domaćin ove svečanosti.

Kako je naglasio, posebnost skupa ogleda se i u tome što se realizuje u renoviranom džamijskom prostoru.

– Ovo je očekivan trenutak. Nakon punih devet mjeseci od početka radova na adaptaciji ove džamije posmatramo rezultate naših aktivnosti. Prošlog ramazana smo svi zdušno kao džemat odlučili da džamiji odjenemo novo ruho, počevši od promjene prostirke, a nastavivši sa drugim radovima. Tada smo, svjedok sam tome, učili dove Gospodaru da nam pomogne na tom putu – prisjetio se mr. Ibrahimspahić.

Uključenost i posvećenost ovim aktivnostima, prema riječima efendije Ibrahimspahića, svjedoči džematskoj snazi i ujedinjenosti.

– Od ljudi bih istaknuo džemat. Kada nas želim opisati, kažem da je ovo specifičan džemat sastavljen od brojnih različitih kategorija društva. Svi oni su uvijek pokazivali ujedinjenost i džematsku snagu, a tome svjedoči i naša aktivnost. Zaista su na različite načine svi uzeli učešće, od mektepske djece, do različitih pojedinaca u džematu i izvan njega, udruženja i institucija – kazao je efendija Ibrahimspahić najavivši da su za period nakon ramazana planirani vanjsko uređenje i rekonstrukcija munare.

Prigodna predavanja su održali glavni imam MIZ Kakanj mr. Sulejman-ef. Čeliković i muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.

Efendija Čeliković je podsjetio da je ovogodišnji ramazanski moto Rijaseta Islamske zajednice “Porodica u ramazanu – ramazan u porodici”.

– Susret sa ramazanom je i susret sa Kur'anom i postom koji će biti naše šefadžije na Sudnjem danu. Nemojmo biti nepripremljeni za post i prisjetimo se da nam je važno suzdržati se, osim od jela i pića, od onoga što su neprimjereni postupci, neprimjeren govor i neprimjerene misli – posavjetovao je mr. Čeliković.

Također je podsjetio na značaj pripreme za ramazan i vrijednost mjeseci koji mu prethode.

– Riječ je o važnom gostu, pa ga dočekajmo i malo ranije. Vrijeme koje mu prethodi je prilika da se što adekvatnije pripremimo za ono što će biti naše aktivnosti u mjesecu ramazanu – rekao je mr. Čeliković.

Muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus se u uvodnom dijelu obraćanja osvrnuo na kur'anski ajet koji je imam učio tokom jacija-namaza, poručivši kako su vjerovanje i trud međusobno povezani.

Gospodar nam daje nadu i kur'anskim tekstom nam govori o investiciji koja nikad ne propada. Riječ je o vjeri u Allaha i poslanika, te stalni trud na Božijem putu. Čime? Svojim znanjem, imetkom i naporima – podsjetio je muftija Grabus.

Tokom svog obraćanja je pohvalio ranije spomenutu posvećenost džemata na projektu rekonstrukcije džamije, naglasivši da je činjenje dobra na dunjaluku često povezano sa sviješću o prolaznosti vremena.

Mlad čovjek povremeno nije svjestan značaja vremena kao resursa. Suprotno tome, čovjek koji ulazi u godine postaje zahvalniji na svakom novom danu koji mu je darovan. Ako kao džemat postanemo svjesni činjenice o ograničenosti života, onda ćemo se potruditi da budemo dio svakog dobrog projekta koje realizuje određena društvena zajednica. Blago onome ko bira da bude uz dobro, a i da sam bude dobro – kazao je.

Uz osvrt na blagodati mjeseca ramazana, muftija Grabus je podsjetio na značaj upućivanja dove.

– Kako smo večeras slušali kroz kaside, ramazan je mjesec od nura. Ovakvi događaji kada se sakupljamo da veličamo Gospodara su prilika da proučimo dovu za uputu naše djece. Vrijeme u kojem živimo nije jednostavno, jer obiluje mnoštvom mogućnosti, ali i izazova. Zbog toga naše dove ne trebaju biti usmjerene isključivo na nas same. Važno je da se sjetimo naše djece, omladine, drugih vjernika i onih koji su preselili na ahiret – poručio je muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.

Kao učači Kur'ana i ilahija, u okviru programa su nastupili Mirza Ganić, Ćamil Hajdarević, hafiz Muhamed Vehab, imami MIZ Kakanj i hor Mreže mladih.