U petak 26. maja 2017. godine uoči mjeseca ramazana, radno je otvorena Allahova kuća u mjestu Ajdinovići MIZ Olovo.

Radnom otvaranju džamije pored velikog broja vjernika iz Olova i okolnih mjesta, prisustvovali su, pomoćnik sarajevskog muftije dr. Abdulgafar ef. Velić, predstavnici strane nevladine organizacije Katar Alkahira iz Katara sa sjedištem u Sarajevu direktor Muhammed Ouchene i Mesud ef. Mustafić, koordinator za projekte u Katar Alkahira, imami MIZ Olovo i hfz. Jusuf Bajraktar iz Turske koji će ovogodišnji mjesec ramazan provesti u Olovu.

Na samom početku programa imami MIZ Olovo su pručili Jasin-šerif, te su učili odlomke iz mevlud-šerifa i ilahije.

džamija unutra

Glavni imam Medžlisa IZ Olovo Esad ef. Pepić poželio je dobrodošlicu svim prisutnnim. Kazao je da je ova džamija u Ajdinovićima blagodat koja je darovana uoči mubarek mjeseca ramazana muslimanima kako Ajdinovića, Olova tako i svim posjetiocima kojih je sve više u ovo mjesto. On je istakao da je džamija u Ajdinovićima novi 27. objekat na područiju MIZ Olovo. „Imamo 19 džamija, 17. mesdžida 1. tekiju a pred nama su još izgradnja čaršijske džamije i mesdžidi u Martinovićima i Žunovi.“ Glavni imam je spomenuo i nekoliko zaslužnih za izgradnju džamije kojima su uručene zahvalnice: doo SRCA Nihadu Helać, uvakufio zemljište, dir. Muhammed Ouchene, donatorima Muhammed Abdurahman i Zualejha Abdulah, općinskom Načelniku Olova gosp. Đemal Memagiću.

Skupu se obratio i direktor Katar Alkahira Muhammed Ouchene koji je napomenuo da su oni prisutni u BiH od 1994. god. pružajući pomoć u svim segmentima bosanskohercegovačkom društvu, svim kategorija ugroženim iznemoglim i nemoćnim. dr. Abdulgafar ef. Velić održao je prvu hutbu u novootvorenoj džamiji.

Nakon džuma namaza Sportsko-rekreativni centar Ajdinovići su svim prisutnima otvorili svoja vrata, gdje su svi bili počašćeni ručkom.

 

E.P.