U Vakufsko-administrativnom centru u Kiseljaku u sklopu manifestacije „Poruke Ahdname“ održan je naučni skup „Multireligijska Bosna, poruke Ahdname i savremeni kontekst“. Ovaj skup okupio je nekoliko istaknutih izlagača i akademskih radnika: prof. dr. Envera Imamovića, prof. dr. Ivu Komšića, dr. Sedada Bešliju, dr. Dževadu Šuško. Također, na naučnom skupu učestvovali su i Dr. Yildirim Aganoglu s Osmanskog državnog arhiva u Istanbulu, te gvardijani Fra Miro Relota i kustos Fra Janko Ljubos iz Fojničkog samostana.

Na ovom naučnom skupu prisutnima se obratio ispred Muftijstva sarajevskog dr. Abdulgafar Velić, koji je bio i moderator II sesije, dok se ispred Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak i organizacionog odbora „Poruke Ahdname“ obratio Kenan ef. Bajrić, glavni imam.

Prof. dr. Enver Imamović govorio je na temu „Sultan Mehmed el-Fatih na Milodražju“. Nakon njega obratio se dr. Sedad Bešlija, naučni saradnik za stariju historiju (osmanski period) na Institutu za historiju UNSA na temu „Ahdnama u svjetlu odnosa prema drugom i drugačijem u bosanskom kontekstu 15. stoljeća“. Fra Janka Ljubosa predstavio je muzejsku zbirku Samostana u Fojnici, dok je dr. Yildrim Aganoglu govorio na temu: „Fatihova Ahdnama i osmanski dokumenti o vjerskim slobodama“.

U drugoj sesiji prof. dr. Ivo Komšić je govorio na temu „Multireligijska tradicija Bosne i Hercegovine, proklestvo ili blagoslov“, zatim dr. Dževada Šuško na temu „Sloboda vjere u Bosni i Hercegovini“, te Mevludin Rahmanović na temu „Izgradnja suživota u Bosni i Hercegovini“.

Nakon druge sesije učesnici naučnog skupa su posjetili lokalitet ljetnog dvora Bosanskih kraljeva i mjesto uručivanja Ahdname fra Anđelu Zvizdoviću od strane Mehmed el-Fatiha, te prisustvovali svečanosti proglašenja najboljih radova likovone kolonije, koja nosi nazi „Tragovi svjedoče našem postojanju“, a koja je također sastavnio dio manifestacije „Poruke Ahdname“.

skup 2skup 5P1500266 800x600P1500283 800x600P1500278 800x6001eaed31c75082b1f03fe03e36c99484a XL