Muftijstvo sarajevsko povodom odabranog mjeseca ramazana organizira dva programa za žene.

Prvi program “Kur'anom i namazom u susret ramazanu” podrazumijeva učenje arapskog pisma, kao i edukaciju o osnovama poznavanja propisa o namazu.

Kako je naglasila Sumeja Fidani, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva sarajevskog, cilj je bio ponuditi program koji će potaknuti učesnice da mjesec ramazan dočekaju spremnije – da ga, kako i sam naziv kaže, dočekaju Kur'anom i namazom.

– Želja nam je bila potaknuti sve one koje još uvijek nisu naučile učiti u Kur'anu, a željele bi dočekati ramazan sa Mushafom u rukama, da se ohrabre, odvaže i pohađaju ovaj intenzivni kurs sufare. Namaz je najljepši vid iskazivanja ljudske povezanosti i pokornosti Dragome Allahu. Ljudi često iz straha od neznanja da obave namaz, ili mišljenja da nikada neće moći naučiti obaviti namaz, ne daju sebi šansu da upotpune svoje vjerovanje. Želimo ponuditi programe kroz koje će i naučiti prakticirati određene vjerske propise – objasnila je Sumeja Fidani.

Dodala je da će kurs biti svakog dana u određenom terminu, u  prostorijama Muftijstva.

Poziv za prijave je već otvoren, a iste se dostavljaju na e-mail adresu brakiporodica@muftijstvosarajevsko.ba

 – Poziv je otvoren za sve – poručila je Fidani.

Drugi program Muftijstva sarajevskog je “Moja prva samostalna mukabela”. Program je drugačiji po tome što će one koje se prijave učiti mukabelu, a njihovo učenje će pratiti jedna od hafiza.

Sumeja Fidani je navela da je ovaj program namijenjen onim ženama koje žele samostalno učiti mukabelu, ali nisu sigurne u pravilnost svog učenja.

– Ovaj program će ženama koje su već naučile učiti u Kur'anu, ali se zbog straha od grešaka još nisu odvažile na samostalno učenje hatme, omogućiti da baš ovog ramazana samostalno uče mukabelu. One će biti te koje uče, a jedna od naših hafiza će ih pomno ispratiti. Važno je spomenuti da smo u ovim projektima u saradnji sa Fakultetom islamskih nauka. Saradnja podrazumijeva pomoć studentica u realizaciji – kazala je ona.

Početak mukabele je 22. marta u 13.00 sati, također u prostorijama Muftijstva.

– Prijave za mukabelu ćemo pustiti nešto kasnije, s obzirom da je broj žena koje mogu učestvovati ograničen – kazala je Sumeja Fidani.