Miradž je jedan od primjera naše duhovnosti koji nas podsjeća da svi imamo priliku za duhovni rast, jer, Božijeg rahmeta i svjetla ima dovoljno za sve ljude, kazao je povodom odabrane noći Lejletul-miradž muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.

Muftija Grabus prisustvovao je sinoć centralnom programu Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, koji je održan u Jordanskoj džamiji u Sarajevu, i ovom prilikom se prigodno obratio prisutnim vjernicima.

U svom obraćanju muftija Grabus je govorio o događaju Miradža, njegovim porukama, posebno ukazavši na važnost žive duhovne tradicije našeg naroda.

– Allah Uzvišeni je dao našem narodu da u svakoj generaciji ima one koji čuvaju tradiciju i koji su sposobni našu duhovnost emocionalno prenijeti džematu. Po tome smo veliki narod – kazao je muftija Grabus.

Podsjetio je i na činjenicu da je mevlud sastavni element islamske tradicije Bošnjaka, bez obzira na to gdje oni živjeli, i da je kao takav dobio osebujnu dimenziju.

– Mi na svom jeziku možemo čitati mevlud i poeziju o Poslaniku, a.s., koju možda, u takvom smislu, nemaju neki narodi brojčano veći od nas. Uvijek je mubarek noć, kao što je i Lejletul-miradž, prilika da poslušamo stari bosanski jezik i da se podsjetimo na vječne, trajne, poruke, koje iščitavamo iz značajne noći kakva je ova – naglasio je muftija Grabus.

Ističući da se nalazimo u danima i noćima kada se nastojimo pripremiti za period u kojem ćemo intenzivnije činiti ibadete, ocijenio je da su susreti poput ovog povodom Miradža prilika da se otvore duhovne spoznaje i intelektualna promišljanja.

– Ako čovjek ima sposobnost da izgovara Božije ime, a da to njegovo srce osjeti, onda se on diže iz fizičkog svijeta. Naravno, mi kao ljudi imamo tjelesne, duhovne, emocionalne, intelektualne potrebe, a u ovakim danima i noćima pokušavamo se pripremiti za period u kojem ćemo intenzivnije činiti ibadete i nastojati proširiti svoja duhovna saznanja, stanja i promišljanja – naveo je sarajevski muftija.

Također, muftija je u svom govoru, podsjećajući na Poslanikovo putovanje u jednom dijelu noći (Isra) iz Mekke u Jerusalem, a potom uzdignuće u najviše nebeske sfere u Allahovu blizinu (Miradž), ukazao na neke od poruka Miradža.

– Prije Miradža, Poslanik je prošao kroz jedna težak period. Zajedno sa najbližim saradnicima je preživio period bojkota, izgubio je voljenu ženu, izgubio je još neke članove porodice. Pokušao je narod u Taifu pozvati u vjeru, nisu ga prihvatili. Nikada nije proklinjao, naviještao je ljubav i učio nas da je Poslanik milosti. Noć Miradža bila je noć počasti i noć čišćenja. Allah Uzvišeni Poslaniku daje priliku da se očisti, ali i počast da se susretne s najvažnijim Božijim poslanicima. Predvodio je džemat Božijih poslanika. Iz toga iščitavamo poruku da Stvoritelj ne ostavlja Svoga roba bez podrške – istaknuo je muftija.

Podsjetio je i da je Poslanik na Miradžu obradovan velikim darom i blagodati – obavljanjem pet dnevnih namaza.

– Ono što je za nas vjernike važno – na Miradžu nam je dat namaz.

Činjenica je da se u namazu čovjek ne koristi ljudskim govorom, samo uči Kur'an – to jeste kiraet – učenje Božijeg Govora, tesbih – slavljenje Boga, tehlil – posebno stanje svjedočenje koje nas približava Njemu i tekbir – veličanje samo Njega, sve to ukazuje na put mogućeg uzdignuća koje nas putem namaza čisti od svih slabosti u našem srcu.

Čovjek se u takvom stanju može duhovno približiti Gospodaru – kazao je muftija Grabus.

Dodao je da na putu duhovnog rasta potrebno i individualno otvaranje i pregalaštvo.

– Kada govorimo o duhovnosti – ako smo sposobni i spremni, kao i za druge stvari i napore u životu uložiti svoj trud, onda trebamo moliti Allaha da spusti svjetlo u naše srce. Koga dodirne to svjetlo, blago li se njemu, on je spašen i vječno sretan – poručio je, između ostalog, muftija Grabus.

Na kraju svog obraćanja, vjernike je pozvao i na svijest o značaju domovine, ali i svih blagodati koje nam je u njoj dao Bog.

– Učite dove za naš narod i domovinu. Mi smo dostojanstven narod. Nismo i ne možemo biti narod koji plače nad svojom sudbinom, koji se uspoređuje s bilo kim na ovom svijetu.

Bosna i Hercegovina je posebno mjesto pod nebeskim svodom. Nema ni jedan narod ovo iskustvo života, pa i vjere, kakvo mi imamo na evropskom tlu. Sloboda koja je odbranjena i osvojena, između 1992. i 1995. godine, taj blagoslov koji je Allah spustio – sad je naš emanet.

Allah, dž.š., govori u suri Bekare o primjerima naroda koji su bili i nestali, to je Njegov zakon. Mi smo odgovorni za naše postupke. Borba između dobra i zla na dunjaluku je konstantna i na individualnom i na planu različitih kolektiviteta. Naša vjera je vjera nade i povjerenja u Stvoritelja nebesa i Zemlje, to potvrđuje mubarek Noć Miradža. Gospodar svjetova je obećao da će Njegovo svjetlo obasjati i upotpuniti svijet usprkos svim lažnim vrijednostima koje šejtanske sile nameću – poručio je muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.