Odjel za brak i porodicu Muftijstva sarajevskog je u svojim medžlisima, kroz ženski aktivizam u džematima, realizirao akciju prikupljanja pomoći za narod Turske i Sirije.

Kako je naglasila Sumeja Fidani, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva sarajevskog, želja je bila dati priliku ženama da lično učestvuju u ovom dobrom djelu, te tako iskažu svoju solidarnost i suosjećanje sa narodom Turske i Sirije.

– Snaga naših žena je u njihovoj vjeri, privrženosti, dobročinstvu, hitrosti u darivanju,  brižnosti i želji za ukazivanjem pomoći onda kada zatreba, suosjećajnosti i snazi duha. Naše majke najbolje razumiju važnost pomaganja i empatije onda kada se u žalosti, stoga su i ovoga puta pokazale koja snaga se krije iza jedne krhke bosanskohercegovačke žene – kazala je Fidani.

U svojim džematima u Medžlisima Sarajevo, Kakanj, Vareš, Gračanica/Visoko, Breza kroz program ženskog aktivizma prikupljeno je više od 27.000 KM.

– Željele smo omogućiti svakoj ženi i majki, koja možda ne može uplatiti preko računa za pomoć narodu Turske i Sirije, ili možda nema muško čeljade da učestvuje u džematskim prikupljanjima pomoći na džuma-namazima, ali je naučila da pomaže i da svojim rukom da i učestvuje u pomoći da i ona može biti dio ovog velikog hajra. Time smo pokazale koja je snaga i potencijal žena u našim džematima – naglasila je ona.

O iskustvima s terena govorile su i neke od koordinatorica odjela za brak i porodicu medžlisa.

– S obzirom na to da su posljedice razornih zemljotresa u Turskoj ogromne, koliki god da doprinos da damo, čini mi se da je to jedna mrvica u odnosu na ono koliko bismo trebali, uz dove koje upućujemo svakodnevno. Mi smo se aktivirale s koordinatoricama odjela za brak i porodicu, ali i polaznicama Halke Kur'ana, da učimo hatme, Jasine, dove. Zatim smo pristupile i akciji novčane podrške, uz sve ostale potrepštine koje smo prikupljale za humanitarne pakete. Akciji smo vrlo ozbiljno pristupile, htjele smo da se osjeti snaga naše povezanosti, snaga našeg džemata, kao i podrška višim nivoima Islamske zajednice. Žene su se izuzetno dobro odazvale akciji. Ujedinila nas je želja da pomognemo – kazala je Elvedina Plasto, koordinatorica  Odjela za brak i porodicu Medžlisa Kakanj.

Eldina Frljak, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa Breza, ukazala je na značaj zajedništva koju su ovom akcijom pokazale žene.

–  Zahvalne Allahu na svim blagodatima i sretne da budemo ruka koja daje, članice našeg odjela su se uključile u akciju. Akciju su vodile džematske koordinatorice, a džematlijke su pokazale humanost na djelu. Iz svoje ruke, od srca, podržale su akciju, nadmašivši sva naša očekivanja. Ova akcija je zapravo najbolji pokazatelj dugogodišnjeg rada na izgradnji i jačanju mreže koordinatorica, mreže žena na području našeg medžlisa – izjavila je ona.

Svoj osvrt na provedenu akciju dala je i Adna Jusić, jedna od džematskih koordinatorica u Medžlisu Breza.

– Situacija u kojoj se našao narod u Turskoj i Siriji je veoma teška, šteta koja je nastala je ogromna i nama koji smo kilometrima udaljeni dijelom nezamisliva. Ono što je jako bitno jeste da je u našem narodu prisutno saosjećanje i spremnost da se pomogne na bilo koji način što se i pokazalo, jer su prikupljena značajna sredstva. Pozitivno sam iznenađena odzivom mladih osoba u ovoj akciji, jer postoji svijest o drugima koji su u potrebi, shodno tome postoji nada da se stvari mijenjaju nabolje u našoj zajednici – kazala je ona.

Ovom akcijom Odjela za brak i porodicu Muftijstva sarajevskog potvrđena je humanost – na djelu.