Mreža mladih Muftijstva sarajevskog večeras je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu organizirala tribinu povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Dr. Samed Omerdić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog, ovom prilikom je prisutnim prenio selame muftije sarajevskog prof. dr. Nedžada Grabusa, kao i čestitke povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. 

Naglasio je da ovaj veliki državni praznik predstavlja dan radosti i ponosa.

Gost predavač na tribini bio je Rasim Kadić, bivši bosanskohercegovački političar.

On je podsjetio na značaj i radost zbog odluke skoro dvije trećine građana Bosne i Hercegovine, koji su se 1992. godine izjasnili za nezavisnu, cjelovitu, jedinstvenu i suverenu državu Bosnu i Hercegovinu.

– Večeras smo mladima kazali da je 1. mart dan kada smo izglasali nezavisnost Bosne i Hercegovine, ali istovremeno dan koji su neki iskoristili da pokrenu rat protiv nezavisne Bosne i Hercegovine. Ovo je dan koji nastavlja kontinuitet 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, jer se tog dana Bosna i Hercegovina prvi put, svojom odlukom, u postojećim granicama opredijelila za vlastitu samostalnost. Referendum za nezavisnost je prirodni slijed nakon 50 godina od odluke 1942. godine – naveo je Kadić.

Ocijenio je da i danas u Bosni i Hercegovini, bez obzira na formalnu nezavisnost, postoje suštinski otpori njenoj nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

– Ovo je maraton koji smo počeli da trčimo, u kojem se mi, koji volimo Bosnu, ne smijemo umoriti. Nadamo se da će onih koji vole Bosnu svaki dan biti sve više – poručio je, između ostalog, Kadić.

Na kraju tribine, dr. Omerdić je zahvalio predavaču Kadiću za izdvojeno vrijeme i poruke koje je uputio članovima Mreže mladih muftijstva sarajevskog. 

Mladi su ovu tribinu ocijenili kao vrijednu aktivnost, ističući da su sretni zbog načina na koji su zajednički obilježili veliki državni praznik.

Večerašnja tribina bila je još jedna prilika da se članovima Mreže mladih pruže nova znanja i iskustva, a kako bi u dogledno vrijeme i sami bili oni koji će predvoditi procese u domovini Bosni i Hercegovini.

Članovi Mreže mladih Muftijstva sarajevskog su prije tribine posjetili i Šehidsko mezarje Kovači, gdje su proučili Jasin, dovu i Fatihu prvom predsjedniku Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću.