Muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus održao je prigodno predavanje u džematu Arnautovići – Mulići, Medžlis Islamske zajednice Visoko, povodom mubarek noći Lejletul-berat, naglasivši da je ova noć ispunjena neizmjernom Božijom milošću. 

– Svaka mubarek noć je blagoslovljena noć. I Lejletul-berat je jedna od noći u kojoj zahvaljujemo Allahu Uzvišenom na svim blagodatima koje nam je dao. Prije svega hvala Mu za dini-iman koji nam je dao, na ljepoti vjere, ali i na zdravlju. Obilježili smo, i ubuduće ćemo obilježavati mubarek noći. Okupljat ćemo se, jer smo svjesni vrijednosti svakog medžlisi-zikra – kazao je muftija Grabus.

Prisutne je podsjetio da je Lejletul-berat prilika vjernicima da izvrše obračun sa sobom, preispitaju svoje stanje i obave posljednje pripreme za doček mjeseca ramazana.

– Mubarek noći nas podsjećaju da moramo, onoliko koliko smo u mogućnosti, pokušati sebe kaliti i čistiti od svojih slabosti. Svi smo skloni povremenom griješenju, ali smo i svi pozvani da učimo istigfar. Poslanik Muhammed, a.s., je bio čist od grijeha, pa je 70 puta dnevno činio istigfar.

Važno je da se individualno čistimo, treba da nas zanima kakvi smo sami. Ako to uspijemo popraviti, ako razumijemo zašto se obavljaju ibadeti, onda ćemo moći čuvati ovaj mihrab, a mihrab je duhovno bojište.

Ovdje se vode najveće bitke – naveo je muftija Grabus.

Objasnio je da je “mihrab borba između onog što je dobro na ovom svijetu i onog što je slabo”.

– Ako se čovjek u mihrabu, odnosno duhovnom bojištu, oslobodi različitih osobina, kao što su egoizam, zavidnost i slično, taj čovjek širi oko sebe svjetlost. Osoba koja se uspije očistiti, osoba koja posvijesti da je to važno, ona je onda u mogućnosti da razumije i vjeruje da može tu istinu prenijeti i drugima – naglasio je muftija Grabus.

Ocijenio je da je duhovnost za nas jedan od najvećih prioriteta.

– Postoji puno muslimana na ovom svijetu. Imaju okruženja u kojima žive, jezike, kontekste. Mi smo u različitim fazama svog razvoja imali različita iskušenja. Sad se suočavamo s novim izazovima unutar slobodnog, demokratskog, pluralnog društva. U tom društvu neke stvari su teže nego što su bile u ranijim periodima, u smislu izbora. Danas postoji mnogo našeg nesnalaženja kako i o kojim vrijednostima govoriti – smatra muftija Grabus.

Istaknuo je da postoje trajne vrijednosti, koje se od vremena Poslanika do danas nisu promijenile.

– Mijenjaju se običaji, konteksti, ali ono što mi u našem vremenu i društvu moramo raditi, jeste da nas ne obuzme ta vrsta malodušnosti u ovom odveć komercijaliziranom svijetu. Svijet u kojem živimo od nas zahtijeva da budemo sigurni najprije u to što mi jesmo. Mi to možemo, zato što stalno obnavljamo našu vjeru.

Promijenile su se okolnosti, novi su izazovi, ne trebamo se bojati života, ali se trebamo razvijati u tom smislu da znamo svjedočiti svoju vjeru i čuvati ove vrijednosti.

Moramo razvijati pobjednički duh, nepokorenog bošnjačkog identiteta, koji nas čini time što jesmo. Naravno, moramo insistirati na istini i pravdi, ne smije laž prevladati – poručio je, između ostalog, muftija sarajevski.

Ukazavši na načine na koje se u islamskoj tradiciji Bošnjaka obilježavaju mubarek noći, tako i Lejletul-berat, džematlije je pozvao da i dalje grade džemat koji “voli svoju vjeru i tradiciju i voli biti u hizmetu muslimanima i islamu”.

–  Sretni ste ljudi jer ste u svom mjestu, u svom džematu. Sretni ste što znate jedni druge i sretni ste što imate tradiciju koja je duboko ukorijenjena i u vašem vjerovanju, i u vašem životu. Kad dođete u svoje mjesto, vidite da se vrijedi truditi i boriti za ovakvu vrstu tumačenja i življenja islama u Bosni i Hercegovini. To je ona vrsta religioznosti o kojoj govorimo u Bosni i Hercegovini, koja je polog da mi možemo očuvati vjeru i takav način življenja islama i ubuduće – kazao je u džematu Arnautovići – Mulići muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.