Muftijstvo sarajevsko je 15. marta 2023. godine u Medresi “Osman-ef. Redžović” u Visokom organiziralo Predramazansko savjetovanje za imame s područja Muftiluka, kojem je prisustvovao i muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.

Predavači su bili Senahid-ef. Uzunović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gračanica, Ramiz-ef. Zubača, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Vareš, te mr. Muharem Omerdić.

Govoreći o temi produktivnosti i ramazanskim imamaskim/džematskim aktivnostima, efendija Uzunović je ukazao na činjenicu da imami imaju posebne zadaće i uloge koje nose, te da istima treba pristupiti odgovorno, kako bi se čuvao i razvijao džemat.

Senahid-ef. Uzunović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gračanica

– Kako biti produktivniji? Faktora ima mnogo, a najvažniji su: realna težnja, realna procjena situacije, jaka motivacija, izdržljivost i strpljenje i p Ciljevi se mogu postići jedino ako se nalaze u okviru potencijalnih mogućnosti. Svako je dužan u toku svog rada kritički ocjenjivati svoje postupke, a to će mu omogućiti bolji uvid u ranije aktivnosti i prostor da ih obogati i popravi u budućnosti. Motivaciju možemo i trebamo pronaći u mnogobojmim kur'anskim ajetima, koji nas pozivaju na rad, aktivnost i odgovornost.A jedan od temeljnih i za uspjeh važnih elemenata su strpljivist i istrajnost – naveo je on.

Ističući da svi spomenuti elementi utječu na veću produktivnost u svakom poslu i na svim zadavima, tako i u toku ramazana, dodao je da je uz njih nužan plan.

– Samim pravljenjem plana mi ćemo prije ramazana misliti o ramazanu, uporediti ga sa nekim prethodnim ramazanima, u želji da nam ovaj kolji dolazi bude bogatiji aktivnostima i ibadetima koje smo imali iprethodnih ramazana, i sadržajniji, uvodeći nove, kojima želimo da ovaj učinimo drugačijim iSvaki džemat je priča za sebe. Važno je da napravimo plan u kojem ćemo napraviti iskorak – naglasio je, između ostalog, Uzunović.

Ramiz-ef. Zubača govorio je o temi “Medžlis Vareš i izazovi u radu u malim sredinama”.

– Jedan od izazova s kojim se susrećemo jeste nedostatak volje kod mladih ljudi da dođu u male sredine i tu daju svoj doprinos. Dalje, u našim džematima su većinom starije osobe. Potom, pola naših džemata su od grada udaljeni preko 20 km. Sve to otežava naš rad, ali mi ne posustajemo, radimo i trudimo se – kazao je on.

Ramiz-ef. Zubača, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Vareš

Prisutne je podsjetio na značaj jedinstva, kao uslov napretka naše zajednice i našeg naroda na ovim prostorima.

– Neka naš prvi korak u popravljanju stanja bude postavljanje pitanja Šta ja mogu kao pojedinac uraditi za svoju vjeru, narod i domovinu, a onda na tome predano raditi – poručio je on.

Na današnjem Predramazanskom savjetovanju učešće je uzeo i mr. Muharem-ef. Omerdić, dugogodišnji rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta Islamske zajednice.

mr. Muharem Omerdić

On je iznio svoja ramazanska iskustva i zapažanja koja je ponio kroz svoj rad u Islamskoj zajednici, a posebno se osvrnuo na to kako provesti ramazan težeći obilju Allahove, dž.š., milosti. Naveo je mišljenja brojnih islamskih autoriteta o njihovim doživljajima tokom posta ramazana, što će biti od koristi vaizima i hatibima kada budu govorili u blagodatima ramazana u svojim porukama, hutbama i vazovima.

Na kraju seminara, imami su ga ocijenili korisnim, ističući da su ponijeli vrijedna iskustva koja će im poslužiti u organizaciji vjerskog života u predstojećim danima mjeseca ramazana. 

Muftija Nedžad Grabus zahvalio se imamima na predanom radu i stalnom ulaganju truda u misijskom djelovanju u Islamskoj zajednici.

Naglasio je važnost posvećenosti ramazanskom blagoslovljenom vremenu i istakao kako je važno govoriti o temeljnim etičkim i vjerskim temama koje povezuju džemat i zajednicu, te čuvaju bosansku duhovnost i islamsku praktičnu primjenu u našoj domovini.