viber_image_2019-10-24_14-05-45.jpg

23. oktobra 2019. godine obilježena je 26. godišnjica ratnog zločina nad Bošnjacima Stupnog Dola i Vareša. Tim povodom održano je manifestacija u znak sjećanja na žrtve ovog strašnog zločina, koja je uključivala i malonogometni turnir, akademiju, okupljanje logoraša i obilazak mezarja Vareš, Pomenići, Dabravine, Budoželje i Stupni Do u kojima su ukopani stradali.

Naime, 23. oktobra 1993. godine jedinice HVO-a tzv. “Maturice” i “Apostoli” iz Kiseljaka potpomognuti domaćim extremnim djelom HVO-a Vareš počinili su ratni zločin nad 38 Bošnjaka iz Stupnog Dola, a selo je spaljeno i srvanjeno sa zemljom, kao i 7 civila Bošnjaka u gradu Varešu.

Centralni dio obiljezavanja ovog zločina održao se u samom selu Stupni Do, kojemu su prisustvovali brojni gosti i Varešaci iz okolnih mjesta. Da je okupljanje na dan zločina obaveza i dio borbe od nezaborava, prigodnim obraćanjima, između ostalih podsjetili su izaslanik muftije sarajevskog dr. Abdulgafar-ef. Velić, federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević, premijer ZE-DO kantona Mirza Ganić, predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković, načelnik Vareša Zdravko Marošević i predsjednik MZ Stupni Do Emir Likić.

Program obilježavanja završen je klanjanjem podne namaza i učenjem tevhida i hatma dove pred duše stradalih. U ovom dijelu programa prisutnima obratio se dr. Abdulgafar Velić i podsjetio na važnost čuvanja vjere i zemlje.

Molimo Uzvišenog da se smiluje stradalima, porodicama podari sabur a svima nama pouku da se nikada ne zaboravi i nikome ne ponovi.

viber_image_2019-10-24_14-05-48.jpg