Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Olovo proveo je kvalitetne pripreme za početak nove mektebske i školske godine. 

Tako je u nedelju u multimedijalnoj prostoriji džemata Olovo, Služba za vjerske i odgojno-obrazovne poslove Medžlisa organizirala sjednicu sa muallimima, povodom priprema početka nove mektebske godine 2023/24. godine. Pored muallima, sjednici je prisustvovao i dr. Samed Omerdić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog.

Dr. Omerdić je ovom prilikom govorio o važnosti izgradnje zdravog džematskog društva kroz segment mektebskog odgoja i obrazovanja.

– Cilj nam treba biti da odgojimo zdravu ličnost, koja će biti nosilac pozitivnih promjena u duštvu. Cilj mektebske nastave, u džematu svakog muallima, treba biti prisutnost svakog bošnjačkog učenika. Mekteb je paradigma naše budućnosti, jer je on naša mjera. Mekteb je naša odgojna i veoma važna uloga u formiranju zdrave ličnosti, kako u džematu tako i u našem društvu – istakao je, između ostalog, dr. Omerdić.

Muallimi su iznijeli svoje opservacije o mektebskom radu. Ocijenili su da su učionice zadovoljavajuće opremljene, a uslovi za rad optimalni.

I ovaj put su istakli konstantno smanjenje broja mektebske djece, zbog iseljavanja iz olovskih džemata.

Konstatovano je da se u pojedinim džematima bilježi blagi porast broja djece.

Na sastanku su usvojene smjernice i preporuke u mektebskom radu od viših nivoa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a koje će se provoditi tokom izvođenja nastave na deset punktova.

U ponedjeljak, direktori osnovnih škola i srednje mješovite škole u Olovu prisustvovali su, sa svojim vjeroučiteljima, sastanku u Medžlisu Islamske zajednice Olovo.

Direktore i vjeroučitelje škola primio je glavni imam MIZ Olovo Esad-ef. Pepić sa svojim saradnicima Amir-ef. Muminovićem, sekretarom MIZ Olova, i muallimom Hedom Pepić, koordinatoricom za porodicu i brak MIZ Olovo.

Glavni olovski imam čestitao je početak nove školske godine i istakao važnost susreta i razmjenu iskustava u obrazovnom procesu mekteba i vjeronauke u obrazovnom sistemu.

Direktori su zahvalili na prijemu i čestitkama za nastupajuću novu školsku godinu. Istakli su važnost vjeronauke u obrazovnom procesu. 

Također, u ponedeljak, glavni imam MIZ Olovo Esad-ef. Pepić i sekretar Amir-ef. Muminović posjetili su načelnika Općine Olovo Đemala Memagića.

Glavni imam zahvalio je načelniku na prijemu i podršci, posebno novčanoj pomoći za školsku djecu na olovskoj općini.

Informirao je načelnika o stanju mektebskog obrazovnog procesa i planu održavanja tradicionalnih mevluda. Razgovarano je i o najznačajnijim projektima koje realizira Medžlis Olovo.

Istaknuto je da su u toku završni radovi na Ahi Evran Veli Kiršehir džamiji u Olovu. Na sastanku, načelnik općine Olovo je informirao glavnog imama o planiranim aktivnostima na vanjskom uređenju džamijskog kompleksa koje će početi ovih dana, a bit će finansirane sredstvima općine Olovo.

Razgovarano je o prioritenom završetku svih građevinskih radova vanjskog uređenja, obavezi kompletiranja potrebne dokumentacije za tehnički prijem objekta i planovima za svečano otvorenje kompleksa Ahi Evran Veli Kiršehir džamije u Olovu.

Sagovornici su konstatovali da je ovo veliki generacijski čin kojem je nužno pristupiti sa velikom ozbiljnošću i temeljitim pripremama za svečani čin otvorenja.

(E.P./Preporod.info)