Muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus i Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, posjetili su jučer župnika Žarka Vujicu u Kaknju, kojeg je u subotu napao nepoznati počinilac.

– Osuđujem napad na župnika, vlč. Žarka Vujicu, koji se desio u subotu navečer u Crkvi sv. Petra i Pavla u Kaknju. Raduje me što župnik Vujica nije ozlijeđen, i što je sve podnio u dobrom mentalnom i fizičkom stanju. Apelujem na policiju u Kaknju da počinitelja što prije identificira, pronađe i kazni odgovarajućom kaznom – izjavio je ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Župnik Vujica je ispričao kako se zbio napad na njega, te da je sretan što je sve prošlo bez većih posljedica. Zahvalio je komšijama koji su prvi uvidjeli da nešto nije uredu, te pozvali policiju.

Ministar Hurtić je podsjetio kako na području Kaknja dugo nije bilo sličnih ekscesa, što je dokaz suživota među narodima koji ovdje žive.

Zajedno sa muftijom Grabusom stavio se na raspolaganje ovoj vjerskoj zajednici za sve što je potrebno.

– Zajednička je ocjena da napad na župnika ima sva obilježja razbojništva, te da se desio radi koristoljublja, a ne vjerskih razloga. Ipak, o tome treba stalno razgovarati i spuštati tenzije, kojih je mnogo, posebno u Podrinju – kazao je ministar Hurtić.

Potrebno je povesti više računa o vjerskim službenicima i objektima u kojima borave. Važno je da u miru obavljaju svoju misiju, poruka je ministra Hurtića i muftije Grabusa.

(Preporod.info)