U prostorijama Vakufskog centra Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak u četvrtak, 7. septembra 2023. godine, dodijeljene su diplome i nagrade polaznicima Ljetne škole.

Medžlis IZ-e Kiseljak je već treću godinu, u saradnji sa općinom Konya Büyük şehir belediye – Turkiye i Institutom Yunus Emre, organizirao Ljetnu školu za djecu Kiseljaka i Kreševa.

Ove godine nastava se odvijala u periodu od 8. jula do 8. augusta, te su nakon obavljenog testiranja danas podijeljene diplome i vrijedne nagrade.

Svečanosti su prisustvovali g-din. Erdogan Nukte, koordinator Komek kurseva za Balkan i pomoćnik gradonačelnika Konya Büyük şehir belediye, Akif Yaman, direktor Instituta Yunus Emre u BiH sa gostima iz Turske, kao i mr. Muhamed Jugović u svojstvu izaslanika muftije sarajevskog prof. dr. Nedžada Grabusa.

Nakon intoniranja himni R. Turkiye i Bosne i Hercegovine djeci i roditeljima se obratio glavni imam Medžlisa IZ-e Kiseljak i istakao važnost Ljetne škole, te se u ime Medžlisa, djece i roditelja zahvalio gostima iz Turske na podršci ovom važnom projektu. Napomenuo je da se nastava u Ljetnoj školi izvodila po NPP mektebske nastave i Ilmihalu br. 3, te da je pored kiraeta, sufare, fikha i ahlaka u nastavi bio zastupljen Engleski jezik i sportske aktivnosti uz obavezne izlete. Prisutnima su se još obratili direktor Instituta Yunus Emre, predstavnik grada Konya Erdogan Nukte te u ime muftijstva sarajevskog mr. Muhamed Jugović.

Izaslanik Muftije sarajevskog mr. Muhamed Jugović je, između ostalog, rekao:

Draga dječico, želimo vam se još jednom zahvaliti što ste pokazali interes za pravim, istinskim vrijednostima koje vam život nudi, a koje su posebno bile naglašene u ovoj ljetnoj školi kroz jačanje svijesti o značaju ljubavi prema našoj jednoj jedinoj domovini Bosni i Hercegovini. Imajte uvijek na umu u vašim lijepim mladim pametnim glavicama da ste vi svijetla budućnost ovog društva i domovine nam Bosne i Hercegovine, i da ćete baš vi sutra biti uspješni ljekari, pravnici, političari, ekonomisti, jednom riječju predvodnici našeg društva.

Današnja manifestacija i svečanost je ujedno uvertira i najava početka nove mektebske godine koja zvanično počinje u subotu 9. septembra 2023. godine.